„В света на старопланинската архитектура” е тридневна образователна програма, която се организира за втори път в Етнографски музей на открито „Етър”. Събитието започва в 14.00 часа на 18 август, петък, с лекция на арх. Иван Колев. Обявената тема е „Българска възрожденска архитектура I част – урбанизъм и жилищна архитектура”.

По-късно арх. Ленко Григоров ще представи „Българска възрожденска архитектура II част – църковна архитектура”. С 3D модел арх. Камелия Владимирова ще демонстрира как е строена възрожденската къща. В края на първия ден участниците в образователната програма ще се запознаят с къщите, работилниците и съоръженията, задвижвани от вода в ЕМО „Етър”.

Вторият ден от събитието, 19 август, отново започва с лекция на тема „Опазване на културното наследство”.

Ролята на Унгарския музей на открито в опазването и предаването на знания в традиционната архитектура и традиционните архитектурни техники ще представи Arpad Roman от Унгарския музей на открито Szentendrei Skanzen. Денят завършва с обучение по изработване на плетове от леска и характерни за възрожденската архитектура стенни пълнежи от леска и глина.

На 20 август събитието продължава с представяне на дейността на Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти”, лекции и практическо обучение. 

Рок, кино и детски изследователски походи предлагат в туристическа местност Узана
16 август 2017
Националният музей на образованието и Първо българско училище „АБВ” в Амстердам договарят партньорство
17 август 2017