На 24 юни Еньо намята кожуха си и тръгва да доведе зимата. На този ден рано сутрин се берат билки, за да са най-лековити. По повод обичая, в ЕМО „Етър” организират на 24 юни „Еньовден - празник на слънцето, билките и водата”, в който ще участват Емил Елмазов и билкари от цялата страна.

Той ще представи пред посетителите в музея рецепти за приготвяне на напитката Еньова омая и храната Розова зора. За тях Елмазов ще използва специално събрани билки от поляните край Арбанаси. В двата продукта е вложена много енергия, която подхранва духовното и материалното в човека. Розовата зора най-добре се прави като се берат венечните листа от розата, смилат се и се вгражда в кристали от слънчева захар. Получава се сок, който се вари с чист пчелен мед. Смилането и варенето се извършват много бавно, за да се запазят структурите. След като хапне от Розовата зора, човек има нужда да отпие от Еньовата омая – една смес от девет билки и вино. Мускатово орехче, шафран, портокал, канела, ветрогон, бабини зъби – това са някои от деветте билки, които се ползват за Еньовата омая. Билките трябва да бъдат в съотношение 1/10 от виното. Светлата доза от това питие е една ракиена чаша. Ако се пие повече, се минава в тъмната страна.

Това е само част от философията, заложена в храните и напитките, приготвяни от чисти природни продукти, на базата на знание, съхранено от миналото. Заповядайте в ЕМО „Етър”, за да опитате и научите повече за тях.

„Еньовден - празник на слънцето, билките и водата” – програма:

24 юни

09:00 – 12:00 ч. Включете се в конкурса за „Еньовски венец” и „Момина китка и венче”

10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти

11:00 – 16:00 ч. Плетене на венци, боядисване с естествени багрила

11:00 – 14:00 ч. Музикална и танцова програма

25 юни

10:00 – 18:00 ч. Базар на билкови продукти

11:00 – 16:00 ч. Представяне на занаята „копаничарство”

Учениците на Елиза Ковачева-Цокова с първа изложба в Националния музей на образованието
22 юни 2017
Заместник-кметът Нела Рачевиц официално откри 17-та Годишна среща на ABTTA
23 юни 2017