Арт коридора на Националния музей на образованието се оживи от изложбата на 41 пъстри рисунки, всяка от тях с различен колорит и авторски почерк. Творбите са на двадесет деца на възраст от 5 до 11 години, които са ученици на габровската художничка Елиза Ковачева–Цокова.

Изложбата представя постиженията на децата през учебната година, като някои от тях са спечелили награди от конкурси - второ  място за Цветина Белчева в областния кръг на Международния конкурс „С очите си видях бедата” и второ място за Жоржета Тодорова в конкурса „Нарисувай мама или татко”. Повечето от участниците за пръв път показват свои рисунки пред публика, а на откриването присъстваха родители и близки на малките художници. Заради проявеното старание и отлично представяне през годината те получиха грамоти, а от музея ги зарадваха и с подаръци.

Елиза Ковачева–Цокова работи с деца от 2003 г. Тя е възпитаничка на Тревненската художествената гимназия (сега Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“), завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Работи в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Участва в множество изложби в страната, някои от които с благотворителна цел. Два пъти е носител на наградата на Община Габрово (2009 и 2015 г.), годишната награда на името на Христо Цокев (2004 г.),  две награди от Пролетен салон на жените художнички (2010 и 2014 г.)

Това е второ гостуване на младата художничка в Националния музей на образованието. Миналата година музеят организира обща изложба на Елиза Ковачева – живопис, баща й - известния габровски художник Божидар Ковачев – графика, Елена Ковачева – дългогодишен есперантист (колекция  кукли) и рисунки на техни възпитаници.

Близо три десетилетия НМО е място за първа изложба на няколко поколения малки таланти, започнали своята реализация от „Творческото ателие“ и Арт коридора на музея. Традицията да се представят талантливи деца от цялата страна намери специално място в стартиралия тази година „Месец на словото и знанието“.