В Габрово се състоя регионална кръгла маса на тема „Съвременни практики за нравствено и патриотично възпитание“, организирана от Общинския координационен съвет на СБУ- Габрово. Участие взеха представители на детските градини в града, ОУ „Христо Ботев“, ПТГ „Д-р Никола Василиади“, СУ „Райчо Каролев“, ИМКА – Габрово, Технически университет – Габрово, Националния музей на образованието, Регионалния исторически музей и фотографа Радослав Първанов.

Официални гости на форума бяха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова, Георги Маринов – началник на РУО – Габрово и Магдалена Василева – председател на Общинското училищно настоятелство.

В приветствието си към участниците кметът Таня Христова заяви, че от родители, учители и управници зависи образованието и възпитанието на младите хора и че не трябва да се винят децата, ако тяхното поведение не отговаря на очакванията на възрастните. Затова трябва да се търсят нови и съвременни практики във възпитателния процес, които да разчупят рамките на остарелите методи и да бъдат съобразени адекватно с новото време и манталитета на младите хора. Всяко поколение се различава от предишното и възрастните трябва да намерят най-добрия и работещ подход, за да приобщят младите както към образователния процес, така и към живота в общността.

Кристина Неделчева от ДГ „Дъга“ откри форума с изпълнението на песента „Хубава си моя горо“, а първокласниците и второкласниците от ОУ „Ран Босилек“ изнесоха рецитал по стихове от детския писател Ран Босилек.

Кръглата маса завърши с музикално-танцовите изпълнения на децата от  ДГ „Радост“ и ДГ „Явор“.