Габрово може да бъде по-подреден, по-зелен и по-цветен с комплексни грижи, ефективно управление и осъзнатост в хората да опазват хубавото около тях. С тази убеденост участниците в публичното представяне на проект „Цветен град“ коментираха дейностите, инициативите и сътрудничеството с побратимената швейцарска община Тун.

В провелото се в края на миналата седмица събитие се включиха доброволците в кампанията по залесяване на жилищни райони, работниците от звено „Озеленяване“, ръководителят на екипа на Балкански институт по труда и социалната политика в Швейцарското междинно звено Димитър Матев, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, секретарят на Община Габрово Полина Тихова и други.

Според зам.-кмета инж. Нела Рачевиц проектът е възможност за структурирана и организирана работа по поддръжка на зелената система. „Имаме примери в миналото за добре оформени градинки и красиви паркове. Но след 90-те години нещата се случваха епизодично и непрофесионално. Сега черпим практически опит от град Тун, което е много по-ценно от директната материална подкрепа. За добрия резултат е важна не само работата на служителите по озеленяване, но и по-голямата ангажираност на гражданите, които са истинските стопани на зелените площи“, подчерта инж. Рачевиц.

От 1 ноември 2014 г. с решение на Общинския съвет в Габрово функционира звено „Озеленяване“. Дейността му се подпомага чрез реализацията на проект „Цветен град“.

Ангажирани са специалисти от Лесотехническия университет, които участват в подготовката на стратегия за развитие на звеното за седемгодишен период. Ръководният екип посети през тази година гр. Тун, за да се запознае с дейността на местната структура, а през летните месеци три групи работници преминаха специализирано обучение при швейцарските си колеги.

Областният управител Николай Сираков определи дейностите като добър пример за надграждане на взаимоотношенията с швейцарската страна. „Радвам се, че Габрово може след тежките инфраструктурни проекти да започне да се занимава с онази част, която носи красота в заобикалящата ни среда. Би трябвало да бъдем по-активни и да имаме личен принос в тази насока“, коментира той.

В началото на месец октомври младежи от различни доброволчески организации разпространиха информационни материали за зацветяване на шест района. С осигурени по проекта около 1200 корена растения гражданите облагородиха жилищни пространства в кварталите Трендафил II, Русевци, Голо Бърдо, градинката на ул. „Брянска“, площадките на ул. „Видима“, ул. „Острец“ и между блокове „Арда“, „Камчия“, „Ропотамо“.

През лятото в крайречната зона на ул. „Софроний Врачански“ бяха поставени 31 цветни кашпи върху парапета и още 15 висящи саксии на осветителните стълбове.

В градинката до кръговото кръстовище на Консултативна поликлиника е монтирана фигура на котка от студоустойчива вечнозелена растителност. По проекта предстои да бъдат поставени още три цветни фигури, втора кампания по залесяване на жилищни райони и пленер-състезание за студенти по ландшафтна архитектура.

Подготвя се паспортизация на дърветата в три градски зони – градинката до бившия техникум по текстил, алпинеума и водната площ до драматичния театър и ската с паметника на кап. Дядо Никола на Шиваров мост.

Информацията ще бъде нанесена в географско-информационната система на общината с тенденция в бъдеще да се направи описание за целия град. За същите зони ще бъдат изготвени и технически проекти за реконструкция и поддържане на зелените системи.

Проектът „Цветен град“ се финансира чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество по схема за безвъзмездна помощ към фонд „Партньорство“. Общата му стойност е 438 947,00 лв.

Дейностите стартираха от 1 май 2014 г. и ще продължат до 30 април 2017 г.

Кметът Таня Христова поздрави абсолвентите на Технически университет - Габрово
5 декември 2015
Кметът Таня Христова откри 12-то издание на турнира по вдигане на тежести „Михаил Петров“
5 декември 2015