Едно от най-успешните дългогодишни общински културни събития е вече на 13 години - Международният фестивал „Празник на духовната музика”, посветен на Духовния празник на Габрово - 14 октомври  – Денят на Света Петка Българска.

Тази година той ще се проведе на 10 /събота/ и 11 октомври /неделя/ в две концертни вечери - „Православни песнопения” в храм „Света Троица” и „Тебе поем, Господи!” в Художествената галерия „Христо Цокев”

Организаторите - Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и НЧ „Габрово 2002” и тази година подбраха нови участници, които се готвят в продължение на цяла година за престижния музикален форум. Спазена е традицията да бъдат поканени хорови състави от побратимените градове, като Хорът на студентите от Могильовския филиал на Белоруската държавна музикална академия. Съобразено е и това хоровете да бъдат в различни формации – смесени, женски, мъжки, както и с византийско звучене.

В първата вечер под наслов „Православни песнопения” ще се представят пет участника. Габровският камерен църковен състав на храм „Успение Богородично”, представил България и Габрово и завоювал трето място на Световния хоров фестивал в Могильов през тази година. Още един мъжки хор - „Стефка Благоева” от Пловдив, който е основан през 2008 година по инициатива на бившите възпитаници на хора на пловдивските момчета. Колективът бързо се включва в обществения живот на Пловдив, става неизменна част от проекти на Пловдивската опера, участва  в редица национални и международни конкурси. Емблематично е представянето на хора в големия концерт „100 български гласа пеят за Борис Христов”. Диригент на хора е младият Цветан Цветков.

Още една църковна формация ще се представи в храма - църковният хор при катедрален храм „Свети Великомъченик Димитър” от Стара Загора, който е със 185-годишна история. Днес хорът е под диригентството на Стефка Минкова,  преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”.

С византийско звучене е изпълнението на румънеца Петре Моисе, който е завършил Букурещкото училище за византийска музика.

Още първата вечер габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на изпратения от побратимения град Могильов (Беларус) хоров състав от студенти на Могильовската музикална академия. Той е създаден през 1990 година. От многобройните изяви на хора в страната и чужбина ще споменем, че е носител на 4-ри Гран - при награди от международни участия, като през миналата година представя страната в Международния хоров конгрес в Московската консерватория. Художествен ръководител и диригент е именитата Ирина Пекарская.

Във втората концертна вечер - „Тебе поем, Господи” зрителите отново ще се насладят на прекрасните тревненски икони, които Художествената галерия  ще експонира и на изпълнението на пет състава.

Концерта ще открие смесеният хор на читалище „Априлов Плаузов”, който сега участва в раздела със сакрална музика от цял свят. В репертоара му са включени произведения от Шуберт, Хайдн, Гуно, Сен Санс и др. Хорът е носител на престижни отличия от национални, а в последните години и на международни хорови конкурси.

С разнообразни репертоари ще се представят съставите от Румъния и Могильов (Беларус), а Пловдивският мъжки хоров състав, в съпровод на Габровския камерен оркестър, ще представи „Кратка меса за тригласен мъжки хор” от Лоренцо Пероси.

Тази година концертите, освен че ще бъдат записвани от БНР - програма „Христо Ботев”, ще бъдат излъчвани в реално време по интернет -радио „Култура ON_AIR” (http://www.kulturabg.com/) .

Да си пожелаем отново незабравими мигове и духовна наслада с тази божествена музика.

 

"Проект 42" на 9 октомври в ХГ "Христо Цокев"
6 октомври 2015
Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов гостува в Габрово
6 октомври 2015