На 9 октомври от 18 ч. в зала "Япония" на Художествена галерия "Христо Цокев" ще бъде открита изложбата "Проект 42".

"Проект 42" e втората изложба от идеята на група млади хора да популяризират "пресни" произведения на изкуството в областта на скулптурата в художествените галерии на различни градове из България.

Първата такава изложба се състоя в ХГ гр. Перник, зала  "Любен Гайдаров" (в двореца на културата) през месец март тази година под наслов "Дестинация Пластика", с куратор Боян Александров. Основната й идея беше: Обща художествена изложба - скулптура, осъществяваща диалог между различни поколения и с разнообразен творчески диапазон."

Концепцията за втората изложба "ПРОЕКТ  42" е да представи съвременни млади автори от новото поколение, които работят в извънфигуративната  (предметната), някои в абстрактната и в така наречените "нови форми",  области на скулптурата.

В галерийното пространство на ХГ "Христо Цокев" гр. Габрово ще бъдат показани 42 произведения на млади и утвърдени автори, работещи в сферата на скулптурата, рисунката, фотографията и новите медии. Изложбата ще събере 15 автори от различни градове на България, някои от които студенти последна година в Национална Художествена Академия в магистърската програма на катедра СКУЛПТУРА, а други - преподаватели там. 42 е и номерът на ателието по скулптура, от където почти всички са излезли/излизат или имат допирни точки. Това е ателието на проф. Ангел Станев - катедра скулптура и на проф. Станислав Памукчиев - катедра рисуване.

Участниците в изложбата са: Ана Иванова, Галя Благоева, Елина Симеонова, Ивайло Аврамов, Илия Владимиров, Никола Цветанов, Николай Маринов, Мария Малинова, Михаела Каменова,  Светлин  Демирев, Христина Дренска - Тита, Христо Антонов и Яна Караманджукова - Добрева

Проф. Ангел Станев и проф. Станислав Памукчиев също ще се включат в изложбата.

Ето и кои са те:

Галя Благоева: Интерпретация на творчеството на Василий Кандински. Личен прочит на картините на художника, който се явява основоположник на абстракционизма.

Елина Симеонова: "Нещата, които правя, са вдъхновени най-често от връзките и взаимодействията (видяни от мен) между природата, природните елементи, човека, сградите и обектите, създадени от него в заобикалящата ни среда".

Ивайло Аврамов: Документалните обекти са предмет на употребената консервирана енергия с определена прагматична цел, която оставя функционална следа, а опитът е да бъдат видяни като абстракция на тази прагматика, като усещане навътре и едновременно извън функционалността. Използването на няколко вида технически средства „разслоява“ и извежда идеята до тези нива, като се опира на документалността като изходен принцип.

Илия Владимиров:  "Правя нещата така, както ми се диктуват отвътре. Осланям се на интуицията си, когато създавам. Точно тогава изпадам в онова състояние, в което изливам емоцията и импулсите си и така успявам да ги освободя, че да достигнат до Нашия свят."

Никола Цветанов: "Идеята на моите творби е да покажа различието и еднаквостта. Въпреки, че използвам едни и същи форми и принципи за направата им, те стават различни. Както е казал древногръцкият философ Хераклит: "Не можеш да стъпиш два пъти в една и съща вода".

Николай Маринов: "В нещата, които правя, разчитам на истинността в работата, на подсказка от натурата, на знание от преживяното, на удоволствието от работата и желанието за нови „открития“. Работя с различни материали и техники - дърво, гипс, желязо, хартия, електричество и други. В настоящата изложба ще участвам с  рефлекс от градската среда, в която се намирам."

Мария Малинова: "За своите работи се инспирирам от природата и градската среда.Концентрирам вниманието си върху връзките между отделните елементи изграждащи цялото."

Михаела Каменова: "Безкрайността е абстрактна концепция и означава количество без граници и без край. Цикълът от скулптури, които представям е експресия на процес, представляващ неспирна циркулация. Всяка пластика изобразява различен момент от процеса. Безкраят, който се опитах да пресъздам чрез работите си, е преходност между два материала. Използвах синтез между метал и керамика, за да визуализирам преходността на материите."

Светлин Демирев: "Като скулптор в творчеството си, се стремя да пресъздавам вижданията си за скулптурата в по-далечното измерение в психологията и философията на скулптурата. Вдъхновен от природата, аз се стремя да пресъздавам невидимите точки на заобикалящото ни пространство. Тази е причината за необичайните и абстрактни форми на творбите ми.

Христина Дренска - Тита: Източник: Стари изоставени сгради, занемарени строежи в процес. Вдъхновение: мистичността на занемарените пространства, пропития от влага и мъх бетон, последователността, едно нещо води до друго, етапността на нещата, развитие или деструкция,  следите на времето и т.н.

Христо Антонов: Пространството в тишина - тишината в пространство, субективното физично - физичното субективно и тънкия момент, в който остава само едното.

Яна Караманджукова - Добрева: В празнотата могат да съществуват безброй форми... Тя прави възможно материализирането на всяка една.. Обръщайки се към натюрморта всъщност правя опит за поглед към човека и следите които оставя...

С фото инсталацията „Паралели“ започва отбелязването на 70 г. театър в Габрово
6 октомври 2015
13 години - Международен фестивал „Празник на духовната музика” в Габрово
6 октомври 2015