От 9 до 11 октомври, в рамките на Международния фестивал на духовната музика, в Габрово ще гостува хора на студентите от Могильовския филиал на Държавната музикална академия в Беларус.

Дамската формация ще се представи и в двете концертни вечери в Храм „Света Троица“ и Художествена галерия „Христо Цокев“. Диригент на хора е известната Ирина Пекарская. Магистър на изкуствата от Беларуската държавна консерватория, Пекарская е и доцент по специалността „Изкуство“ като води изключително активна научна работа и е автор на редица статии. За работата си в Могильовската академия е носител на Почетна грамота, Грамота от Министерството на образованието на Беларус за "голям принос в съхранението и развитието на славянското културно наследство", както и носител на специалната премия "Достижение" в графа "Култура" на Могильов и медал "Св.Св. Кирил и Методий" на Славянския фонд на Русия.

От създаването си, през 1990 г., хорът обединява студенти от различни специалности – дирижиране, фортепиано, струнни, духови, ударни и народни инструменти. Притежава богат репертоар с разнообразна тематика – съчинения на композитори от чужбина, руски класици, съвременни автори, белоруска музика, обработени народни песни.

Ето и някои от наградите:

2000 г. – Гран-при от фестивала за студентско художествено творчество „Студенческая весна-2000“;

2005 г. - Лауреат I степен на Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2011 г. - I място в Международния фестивал „Гайнувски дни на църковната музика“ (Полша) в категорията „академичен хор“, а диригента Пекарская е наградена с Диплом за индивидуална награда;

2012 г. - Гран-при от Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2013 г. - Гран-при от IV Международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва).

2014 г. -  Гран-при от V Юбилеен международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва);

2014 г. - Гран-при, Диплом Лауреат I степен и Специален диплом от XIII Международен фестивал-конкурс на националните хорови колективи и вокални ансамбли „Москва - город мира“.

През ноември 2014 година хорът представя Република Беларус на I Международен хоров конгрес в Московската консерватория „П.И.Чайковски“, изпълнявайки солов концерт в Голямата зала на Московската консерватория, участвайки и в заключителната церемония с всички водещи хорови колективи и оркестри от Русия.

Нееднократно е получавал награди от специалния фонд на президента на Беларус за поддържане на талантливи младежи. През 2011, 2013 и 2014 г. са присъдени поощрителни премии, а през 2012 г. –  е носител на званието „Дипломант на фонда“.  

13 години - Международен фестивал „Празник на духовната музика” в Габрово
6 октомври 2015
Училището за добрини продължава
6 октомври 2015