„В продължение на три дни жителите на Габрово ще бъдат потопени в атмосферата на една експресивна и мелодична музика, носеща звуците на диксиленда“. Така завършва заглавната страница на програмата на „Диксиленд парад Габрово-1986“, отпечатана точно преди 28 години. Универсалното в случая е, че тези думи отново бяха актуални за публиката на джаз концертите от модул „Днес“ на проекта „Вчера, днес, утре”. Единствената разлика е, че звуците „днес“ не носиха нищо от времето на ранния, нюорлеански джаз.

В интервю пред „Джаз форум“ Уинтън Марсалис – американски тромпетист и артистичен директор на Дома на джаза към Линкълн център в Ню Йорк, казва, че проблемът за един музикант е „може ли да примири универсалността на джаза със своите собствени идеи или ще бъде победен от неразбирането си и опита да се „освободи“. Определено във вечерите, които габровци съпреживяха с изпълненията на Хилда Казасян и музикантите, които й партнираха, както и на трио JP3, можем да говорим само за победители.

Хилда Казасян заедно с  Христо Йоцов - ударни, Живко Петров – пиано и Милен Кукошаров – клавишни, ни представиха евъргрийни с изцяло нов аранжимент от албума й „Jazz & Me“. Новото звучене на добре познатите парчета показа не само освободеността на музикантите в творческото им търсене, но и освободеността на публиката, приемаща идеите им и начина им на интерпретиране.

Изпълнението на трио JP3 - Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов (Еко) – контрабас и Димитър Семов – барабани, бе още една сбъдната мечта за джазмени и меломани. Концертът с авторска музика, част от която е от втория им албум „It’s a Dream“, доказа само думите на американския джаз музикант Чарли Мингъс: „Всеки може да направи простото сложно; да направиш сложното просто, страхотно просто - това е творчество“. Участие във вечерта имаше и квартет „Арена“.

Какво да очакваме в модула „Утре“ ще разберем много скоро. Следващият месец започват августовските инициативи от джаз проекта „Вчера, днес, утре”, който се реализира от Община Габрово с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Бъдете готови за нещо ново и авангардно, защото както казва друг известен американски барабанист и композитор, Макс Роуч: „Джазът е чисто демократична музика. Той е колективно творчество, където някой представя нещо и ние всички имаме шанса да кажем нещо за това“. Публиката ще има думата отново. Очакваме Ви!

Габрово, Трявна, Севлиево – географски и туристически център
19 юли 2014
Узана Поляна Фест 2014 /в снимки/
20 юли 2014