След като беше даден старт на Новата учебна година идва време да дадем отново символично подновяване и на инициативата „Стартирай активно“, която започна през 2023 г във всички габровски училища. Тя има за цел ежегодно да запознава ученици от начална степен  в училищата с възможностите за практикуване на спорт в колективните спортни клубове на Габрово. Освен това задължителен елемент от „Стартирай активно“ е провеждането на кратки физически упражнения в началото на всеки учебен ден, в ползите на които вярваме всички са убедени.

През настоящата година към инициативата „Стартирай активно“ добавяме и ново предизвикателство към участниците - „Открий своя спорт“. Възрастта към която го насочваме е трети и четвърти клас, като най-подходящото време за децата да започнат да се занимават по-отговорно и сериозно със спорт, както и да разбират ползите от това да спортуваме активно.

На 20 септември 2024 г. в 09:00 ч. Спортна зала „Орловец“ ще се изпълни с поканените над 700 ученика, които ще започнат деня със зареждаща физическа тренировка, която ще води Моника Минкова и нейни ученици. Към децата ще се присъединят и представителите на колективните спортове, които по-късно имат задачата да представят по атрактивен начин своя спортен клуб – по  футбол, хандбал, баскетбол.

Благодарим на Общински спортни имоти – Габрово, Регионално управление на образованието, на директорите на училищата и преподавателите по физическо възпитание, които подкрепят и продължават провеждането на „Стартирай активно“.

Спортуването всеки ден има множество ползи за здравето и благополучието. Предлагаме няколко основни причини, които да бъдат повод за размисъл и промяна към по -здравословен начин на живот без значение на каква възраст сме:

  • Подобрява физическото здраве: Редовните упражнения укрепват сърдечно-съдовата система, подобряват дихателната функция и укрепват мускулите и костите.
  • Намалява стреса: Физическата активност помага за освобождаване на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса.
  • Повишава енергията: Дори кратка тренировка може да ви зареди с енергия за целия ден.
  • Подобрява умствената дейност: Спортуването увеличава притока на кръв към мозъка, което подобрява концентрацията и паметта.
  • Поддържа здравословно тегло: Редовните упражнения помагат за изгаряне на калории и поддържане на здравословно тегло.
  • Укрепва имунната система: Редовната физическа активност може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване.

По повод провеждане на инициативата със заповед на кмета на Габрово 20.09.2024 г. е обявен за неучебен ден за учениците от всички учебни заведения на територията на общината.

Събитията на 20 септември, са част от Европейска седмица на мобилността, ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. В тази връзка през целия ден ще е в сила „Зелен билет“ за всички линии на градския транспорт в Габрово, което дава възможност пътуването за всички да е безплатно. 

Какво още ще се случи в Седмицата на мобилността вижте на  Габрово споделя пространството в Европейската седмица на мобилността | Община Габрово (gabrovo.bg)  и във фейсбук страницата на Община Габрово.

18 септември – Ден без загинали на пътя
17 Септември 2024
Седмицата на мобилността с акцент върху безопасността на децата на пътя
18 Септември 2024