Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Темата за 2024 г. е „Споделено пространство за всички“. Тя отразява усилията на хората от цяла Европа да създават места с повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха за по-добро качество на живот.

Седмицата на мобилността в Габрово ще стартира с традиционния онлайн фотоконкурс „<–ПОГЛЕДНИ–>“, който ще се проведе от 16 до 22 септември във фейсбук. И този път ще се търсят фотоси, които възпроизвеждат по най-оригиналния начин известната снимка от албума „Abbey Road“ („Аби Роуд“) на поп и рок групата „Бийтълс“.

На 19 септември предстои шестото издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“. Състезанието, придобило широка популярност, ще е отново в парка „Градинката с мечето“ от 10:00 до 12:00 часа. Майки, татковци, баби и дядовци ще демонстрират уменията си по майсторско управление на бебешки и детски колички в градски условия.

По-късно през деня на същото място активностите ще продължат с още интересни игри и забавления за деца и възрастни. От 17:00 часа ще започне велонадпреварата „Баланс на макс“, в която малчугани с колела и тротинетки ще преодоляват различни препятствия. Веднага след това от 18:00 часа треньорите от клуб „Инкансабле Фит“ ще проведат инициативата си „Танци в парка“ с безплатна тренировка по регетон денс фитнес и модерни танци за малки и големи.

За 19 септември е насрочено и публичното представяне на резултати от анкета относно мерки за повишаване на пътната безопасност в района на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Срещата с родители и учители ще се състои в сградата на училището от 16:00 часа (етаж 2, стая № 24). Проявата е в рамките на проекта „Иновации за активна мобилност за зелени и безопасни градски решения“/AMIGOS.

На 20 септември за втора поредна година ще се проведе събитието „Стартирай активно“. То ще събере ученици от средните класове на габровските училища, местни спортисти и представители на общинската администрация. Точно в 09:00 часа на площад „Възраждане“ ще започне сутрешна физзарядка. След това участниците ще се включат в маратон до спортна зала „Орловец“, където от 10:00 до 12:00 часа ще има представяне на спортни клубове. В този ден с инициативата „Зелен билет“ Общински пътнически транспорт – Габрово ще осигури безплатно пътуване с градските автобуси.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, Държавен куклен театър – Габрово и Общински спортни имоти – Габрово.

Всички дейности в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.

На 14 септември може да се включите в най-мащабната доброволческа инициатива с грижа за околната среда
12 Септември 2024
Бъдете като „Бийтълс“ във фотоконкурса „<–ПОГЛЕДНИ–>“
13 Септември 2024