Инициативата насърчава отговорно поведение към рисковете на пътя © ДАБДП

В рамките на Европейската седмица на мобилността, която съвпадна с началото на учебната 2024/2025 година, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания, насочена към опазването на живота и здравето на децата на пътя.

Основен акцент е поставен върху ролята на семейството в изграждането на култура за безопасно поведение на пътя, както и към личната отговорност на всеки от нас да допринася за тази важна цел. В рамките на инициативата е заснет кратък филм, който представя травмата на пострадали при пътнотранспортни произшествия хора и техните близки. Той ще бъде представен на традиционните родителски срещи в началото на учебната година. Родителите ще имат възможност да обсъдят темата и да получат обучителни материали, които да им помогнат в тази насока.

В беседите ще се включат представители на партниращи организации като Български червен кръст, Министерство на вътрешните работи и други институции, които работят за повишаване на безопасността на движението. Със съдействието на Министерството на образованието и науката материалите ще бъдат разпространени към училищата, а Община Габрово ще организира провеждането на кампанията в детските градини.

Наръчник за родители по безопасност на децата при движение по пътищата

Инфографики към Наръчника

Мотото на Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември, е „Комбинирай и се движи“. Кампанията на Европейската комисия тази година ни приканва да решим заедно как да споделяме общественото пространство и да се уверим, че всеки може да се движи безопасно и удобно в приятна среда – особено пешеходците и велосипедистите. Всички местни дейности в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.

„Стартирай активно“ те предизвиква: „Открий своя спорт“
18 Септември 2024
„Зелен билет“ на 20 септември за всички линии на градския транспорт в Габрово
19 Септември 2024