За поредна година Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Темата за 2023 г. е „Пестене на енергия“ и отразява усилията на хората от цяла Европа за преодоляване на енергийната бедност чрез изграждане на устойчива градска мобилност.

Седмицата на мобилността в Габрово ще стартира с два конкурса за габровци от всички възрасти. От 16 до 22 септември ще се проведе пешеходното предизвикателство „Стъпвай смело“. Участниците ще се съревновават за най-много изминати крачки с помощта на уреди за измерване. Онлайн фотоконкурсът „<–ПОГЛЕДНИ–>“, който също е от 16 до 22 септември във фейсбук, ще търси най-оригиналното възпроизвеждане на известната снимка от албума „Abbey Road“ („Аби Роуд“) на поп и рок групата „Бийтълс“.

В съботния 16 септември пред спортна зала „Орловец“ ще се проведе събитието за автомобили и безопасно шофиране „Авто-Мото-Вело Габрово“. То е под мотото „Неразумно не е смело“ и е посветено на Европейския ден без загинали на пътя. Организира се съвместно с Младежки център – Габрово и „Балкан драйв“.

На 20 септември предстои петото издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“. Състезанието, придобило широка популярност, ще е по традиция в Градинката с мечето от 10:00 до 12:00 часа. Майки, татковци, баби и дядовци ще могат да демонстрират уменията си по майсторско управление на бебешки и детски колички в градски условия.

По-късно същия ден активностите ще се пренесат в парк „Колю Василев – Обов“ („Колелото“). От 17:00 часа там ще започне играта „Баланс на макс“, в която най-малките ще се надпреварват с балансиращи велосипеди. Веднага след това от 18:00 часа треньорите от клуб „Инкансабле Фит“ ще проведат инициативата си „Танци в парка“ с безплатна тренировка по регетон денс фитнес и модерни танци за деца и възрастни.

За 21 септември е насрочено събитието „Стартирай активно“. То ще събере ученици от средните класове на габровските училища, изявени местни спортисти и представители на общинската администрация. Точно в 09:00 часа на пл. „Възраждане“ ще започне сутрешна физзарядка. След това участниците ще се включат в маратон до спортна зала „Орловец“, където от 10:00 до 12:00 часа ще има представяне на спортни клубове. В този ден с инициативата „Зелен билет“ Общински пътнически транспорт – Габрово ще осигури безплатно пътуване с градските автобуси.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, Държавен куклен театър – Габрово и Общински спортни имоти – Габрово.

Всички инициативи в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.

Подкрепете проекта за „Шести участък“ в наградите „RegioStars“!
14 Септември 2023
Поздравление на Кмета на Габрово Таня Христова по повод 15 септември
15 Септември 2023