Уважаеми директори,

Уважаеми учители и родители,

Скъпи ученици,

15 септември е – специален и ритуален ден, който независимо от възрастта на всеки един от нас, ни пренася назад в любимото училище. Връща спомените за онези моменти, свързани с началото, с първите трепети, с образа на любимия учител и истинските приятелства… И това е най-важното след уроците и натрупаните знания – създадените училищни спомени за цял живот.

Днес стоим пред красиви и модерни фасади, но училището не е сградата, нито кабинетите, нито само учителите или учениците, училището сме всички ние. Учебният процес вече е отворен, той е навсякъде – в музея, в галерията, в младежкия център, в парка, във фирмите… Това дава безброй много възможности, прави ученето интересно, запомнящо, формира интереси, умения и цели. И аз вярвам, че в свят без граници не трябва да слагаме такива и в учебната система, тя трябва да е гъвкава и адаптивна, да кореспондира с новите предизвикателства на времето и да отговаря на изискванията на онези, на които принадлежи времето – децата. 

Мили първокласници,

Не спирайте чрез играта да учите и да се забавлявате, докато откривате нови и нови неща, а ако понякога срещнете трудност – знайте, че винаги може да попитате по-големите от Вас. Нека ученето Ви е лесно и интересно.

Скъпи ученици,

Бъдете смели, любопитни и не спирайте да искате – да знаете и да можете! Стремете се да откривате в знанието – сила, която да претворявате в умения. Те ще отварят всички врати пред Вас. Нека времето Ви в училище да е запомнящо, вдъхновяващо, забавно и ползотворно. Да е Вашият успешен старт в живота. И бъдете активни, така ние ще знаем какво мислите, какво искате и как заедно можем да направим Габрово още по-хубаво място. Опознавайте и обичайте своя град, неговите потайности и възможности, защото само ако обичаш нещо може да се грижиш за неговото добруване и развитие. Така ще разберете и как Габрово вече 163 години се развива в единство от труд и постоянство, и с хора, вдъхновени от любовта към него, как става все по-зелено, красиво, привлекателно място, а хората – научили най-доброто от своите предци, които са били много предприемчиви и изобретателни, продължават да постигат много и да следват техните завети.

Уважаеми учители,

Благодаря Ви за всеотдайността, за новаторството, за подкрепата, за усилията, които полагате към нашите деца. Предавайте знания, провокирайте своите ученици, за да дават най-доброто от себе си, бъдете пример и вдъхновение.

Уважаеми родители,

Нашето най-голямо училище са нашите деца, а нашият най – голям успех - е техният. Затова е важно да ги подкрепяме в стремежите, да насърчаваме усилията им и да вярваме в тях.

На всички, които споделят днешния Първи учебен ден като празник, пожелавам здраве, силен дух, енергия и търпение.

На добър час и успешна Нова учебна 2023/2024 година.

 

Таня Христова 

Кмет на Габрово

 

Габрово пести енергия в Европейската седмица на мобилността
14 Септември 2023
Събирайте крачки в „Стъпвай смело“
15 Септември 2023