Квартал „Шести участък“ отвисоко © снимка: Александър Македонски

Проектът „Синема“ (CINEMA) на Община Габрово за развитие на квартал „Шести участък“ има реалната възможност да спечели наградата на публиката в конкурса „RegioStars 2023“ на Европейската комисия. Той е номиниран в категорията „Европа по-близо до гражданите“.

От днес стартира онлайн гласуването, което ще продължи до 14 ноември 2023 г. и ще определи предпочитанията и фаворита на публиката сред 30-те финалиста. Всички почитатели на „Шести участък“ могат да дадат своя глас на сайта на конкурса – https://regiostarsawards.eu/.

Предложението, събрало най-много гласове, ще получи приза „Награда на публиката“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 16 ноември 2023 г. в Острава, Чехия. На 11 октомври в Брюксел по време на Европейската седмица на регионите и градовете финалистите ще представят публично кандидатурите си.

Жури от академичните среди е селектирало по пет проекта във всяка от областите – „Конкурентоспособна и интелигентна Европа“, „Зелена Европа“, „Свързана Европа“, „Социална и приобщаваща Европа“, „Европа по-близо до гражданите“ и темата на 2023 г. – „Европейска година на уменията“.

„Синема“ обхваща 22 регионални и общински институции от Eвропа. Проектът подпомага 8 града от Дунавския регион да обновят изоставени градски центрове или празни пространства, като използват потенциала на творческите индустрии и местните традиции.

В Габрово дейностите бяха насочени към стария квартал „Шести участък“. Чрез поредица от инициативи се търси механизъм, чрез който той да стане предпочитано място за туристите, за правене на бизнес и за интересни артсъбития. Проектът е реализиран по Програма за транснационално сътрудничество „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г.

Габрово в „Да изчистим България заедно“
13 Септември 2023
Габрово пести енергия в Европейската седмица на мобилността
14 Септември 2023