Три нови електромобила придоби Община Габрово и направи поредна стъпка към по-чиста околна среда. Возилата са с марка „Рено Зое“ (Evolution R110) и са закупени по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

Две от колите ще се ползват за контролната дейност на Общинския инспекторат във всички 134 населени места от общината. Третият автомобил е зачислен на звено „Заведения за социални услуги“, където ще подпомогне услугата в домашна среда „Асистентска подкрепа“ в града и селата.

Превозните средства струват общо 224 727 лв., доставени са и три зарядни станции. Изпълнител на обществената поръчка е „Омникар Ауто“ ООД. Колите вече са брандирани и имат отличителен знак за екоавтомобил.

За всеки електрически автомобил НДЕФ отпуска по 20 000 лв., а дофинансирането е от преходен остатък – държавно делегирани дейности за социални услуги, и от собствени бюджетни средства cлeд peшeниe нa Общински съвет – Габрово.

Очакваният годишен пробег на един екомобил е около 25 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид над 4 500.00 кг на година. Капацитетът на батерията е 52 киловатчаса с гаранция от 8 години, времето за зареждане е от 1 до 6 часа в зависимост от захранването. С пълен заряд автомобилът може да измине до 390 км, развива максимална скорост от 140 км в час и работи безшумно.  

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА „Соул“, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През 2021 г. бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които се извършва екоконтрол. Всички коли са закупени чрез съфинансиране от НДЕФ.

Писателят Румен Стоичков гостува в РБ „Априлов-Палаузов“ на 11 юли
4 юли 2023
Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 3-7 юли
5 юли 2023