Писателят Румен Стоичков, който ще гостува отново на габровци в РБ „Априлов-Палаузов“ на 11 юли 2023 г., от 17.15 ч., е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, зад чийто микрофон е бил към 1300 пъти, а гости в студиото му са гостували стотици именити сънародници, чиито гласове са част от богатството на Златния фонд на БНР.

Като репортер е автор на близо 2000 репортажа, излъчвани предимно в „12+3“, в които е разказвал за радостите и неволите в живота на българина – там, в малките изчезващи селца, обвеяни от забрава и пълни с непозната, но богата история. Затова в творбите му ще срещнете лексиката на обикновените хора, разказващи местните предания и легенди, характерните обичаи, хипотезите за произхода на името на съответното селище, местоположенията му, историите на църквите, училищата, читалищата и войнишките паметници, причудливите наименования на околните върхове, местности, пещери, извори и реки.

Всеки текст е умишлено лишен от художествена измислица, защото авторът държи на правдивостта. Разказите са придружени от негови авторски снимки, направени на място, сред красотата на родната природа, по улиците и мегданите, край старинните къщи, в черквите и параклисите, при етнографските сбирки, сред хората, без които тази национална памет би била безвъзвратно загубена. Тя обаче е факт в поредицата негови творби: „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Полъх от дълбините“, „По билото на миналото“, „Ожадняла река“, „Броеница от гласове“.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е българска филология и история в СУ „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера преминава в БНР. Той е носител на повече от 15 награди за журналистика, най-престижната от които е Годишната награда на СБЖ, присъдена му през 2007 г. за журналистическо разследване. Други негови отличия са: специалната награда на Медийния фестивал в „Албена” през 2005 г.; националната награда „Златна кана” на Фондация „Съкровищата на Панагирик” през 2015 г. за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. През 2015 г. е номиниран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015” и печели наградата и на журито, и на публиката в категория „Личност”.

Хобито на Румен Стоичков е да събира автографи от известни личности и колекцията му, попълвана от 50 години, вече включва над 7000 автографа.

Очакваме Ви на 11 юли 2023 г. (вторник), от 17.15 ч. в читалня „Д-р П. Цончев“, РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово.

 

 

„ФестивалНО в квартала“ продължава с модул „Чуй ме, усети звука“ в квартал Младост
4 юли 2023
Нови електромобили подпомагат социалните и контролните дейности в общината
4 юли 2023