Проект „ФестивалНО в квартала“ продължава своята обиколка в Габрово и се отправя към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което става притегателна точка на всички от квартал Младост и околните.

След като се насладихме на различни форми на театър, рисуване със светлина и огнени представления, които нагорещиха обстановката и вдигнаха градуса на настроението на публиката, преминаваме към следващия модул - „Чуй ме, усети звука“, който ще се реализира в партньорство с НЧ „БУДИТЕЛИТЕ – 2017“.

Предстои интересна селекция от музикални жанрове и изпълнители, които ще търсят взаимодействие с публиката в четирите прохладни летни вечери – 7 и 8, 14 и 15 юли. #ФестивалНОвКвартала откриваме на 7 юли с Весела Морова & БЕНД.

С БРАЗИЛИЯ В СЪРЦЕТО се казва музикалният разказ на Весела Морова, позната с любовта си към бразилската музика, а в разгара на лятото тя ще припомни онази нежна, изтънчена, суингираща емоция, с която боса новата опиянява всяка душа. Проектът представя многообразието в бразилската музика – един синтез на африкански ритми и европейска мелодика. Партнират ѝ изключителните инструменталисти Калин Жечев (пиано) , Ивайло Звездомиров (бас) и Иван Андреев (ударни).  

И един съвсем естествен преход към следващата група, а това са The Oldie Goldies - суинг група, ръководена от джаз барабаниста Борислав Петров. Специализирана в суинг танцови събития, групата изпълнява собствени аранжименти на джаз класики, включително джаз стандарти и инструментали, вдъхновени от най-великите биг бендове от ерата на суинга. 

Групата дебютира през 2021 г. и вече e участвала на Sofia Swing Festival (2022, 2023), Sofia Blues Festival 2022, International Lindy Hop Championship Europe (2022) и различни танцови събития в България, Гърция, Румъния.

Велека Цанкова - вокал

Арнау Гарофе - саксофон

Александър Миланов - тромпет

Станислав Арабаджиев - пиано

Борислав Илиев - китара

Влади Михайлов - бас

Борислав Петров - барабани

Втората вечер на "ФестивалНО в квартала" в Младост - 8 юли, ще открият Alice in WonderBand от Сърбия. Двамата изпълнители обединяват световната музика с неравноделните ритми от Балканите и  използват телата си като инструмент. Техният пърформънс на сцената включва танц и сценично движение, като с ритмичните си и енергични изпълнения увличат публиката да запее и да участва в преживяването. Ана Върбашки и Марко Диняшки изпълняват песни на единадесет езика в цяла Европа (Германия, Франция, Италия, Турция и т.н.) и региона на бивша Югославия. Те доказват, че на вечно бурните Балкан има единство чрез култура и музика, което носи разбирателство и помирение. 

За край сме оставили Kottarashky & The Rain Dogs. Никола Груев - Котарашки, който миксира български фолклор с електронна музика, джаз, блус, хип-хоп и вплита автентични звуци и записи на гласове от Балканите, твори в свой характерен стил. С музиката си се изкачва до челните позиции на класации за световна музика. Композиторът и музикантите от създадената от него група Kottarashky & The Rain Dogs ще импровизират на габровска сцена в съботната юлска вечер.

Никола Груев -Котарашки - композиции

Димитър Василев - Нуфри - вокал

Димитър Льолев - саксофон 

Христо Хаджиганчев- китара

Николай Сербезов - бас 

Атанас Попов – барабани

 

ПРОГРАМА на модул „Чуй ме, усети звука“ /7,8, 14 и 15 юли/, както и всичко за проекта, може да прочетете на интернет сайта на "ФестивалНО в квартала" FestivitIN the Neighbourhood (gabrovo.bg) 

КАМПАНИЯ "ЗЕЛЕНО ГАБРОВО"
4 юли 2023
Писателят Румен Стоичков гостува в РБ „Априлов-Палаузов“ на 11 юли
4 юли 2023