От днес администрацията на Етнографския музей на открито „Етър“ ще ползва електрически автомобил. Лъскавото возило – марка КИА Соул EV, пристигна на площада пред хотела към музея. В присъствието на габровския кмет Таня Христова директорът Светла Димитрова получи ключовете от инж. Добромир Димов – управител на отдел „Продажби“ във фирма „Веко Ойл“ ЕООД, официален представител на „Киа Моторс България“ за региона.

От ляво надясно: кметът Таня Христова, инж. Добромир Димов и директорът на ЕМО „Етър“ Светла Димитрова 

„Този акт е част от политиката на Община Габрово в сферата на енергийната ефективност. Автомобилът е екологичен, комфортен, удобен през цялата година и не замърсява по никакъв начин околната среда.“, каза по време на предаването Таня Христова. Според нея е необходимо изграждането на още съпътстваща зарядна инфраструктура, за да се гарантира безпрепятствено придвижване на електромобилите във всички точки на страната. „Това, наред с подкрепата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), ще стимулира повече хора да ползват такива превозни средства.“, допълни кметът.

Елетромобилът е закупен за 64 200 лв. по втората покана за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на НДЕФ. Това е вторият одобрен проект на Община Габрово за закупуване на електромобил. Фондът отпусна безвъзмездно съфинансиране от 20 000 лв., а останалата сума се покрива oт бюджeта на ЕМО „Етър“ cлeд peшeниe нa Общински съвет – Габрово.

„Този автомобил ще ни спести много от разходите, които сме правили до момента и ще е икономически по-изгоден за нас.“, каза директорът доц. Светла Димитрова. „Имаме желание да поставим на паркинга пред хотела една зарядна станция, която да се ползва и от туристите. Така ние, като музей на открито, заставаме твърдо зад зелените идеи и сме за опазването на природата.“, допълни още тя. Светла Димитрова благодари на общинските съветници и на ръководството на Община Габрово за оказаната подкрепа.

Новият автомобил е с очакван годишен пробег от около 22 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид от 4 731,09 кг на година. Капацитетът на батерията е 30 киловатчаса с гаранция от 7 години, времето за зареждане е от 30 минути до 5 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане на батерията автомобилът може да измине 250 км, развива максимална скорост от 145 км в час и работи безшумно.  

Честта да тестват придобивката първи имаха представители на местните медии и служителите на музея. Возилото ще се ползва и за специалните гости на ЕМО „Етър“, както и при съвместни инициативи с институции и читалища на територията на областта. Колата е брандирана и има отличителен знак за екоавтомобил.

Още снимки на новия екомобил може да разгледате ТУК...

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Те са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. екотаксите при закупуването им са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз. 

Габрово с обновена градска среда за над 11 млн. лева
20 юли 2018
Ученици от гимназия Сейджо в японския град Тойоаке пристигат в Габрово на ученически обмен
23 юли 2018