Съвсем в духа на времето и случващото се не само в България, но и в света, тазгодишният Лагер за иновации се характеризира както с огромни НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, така и с вълнуващи НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Последните две години бяха напрегнати за всички нас, но също така укрепиха и затвърдиха убеждението ни, че сме на път ЗАЕДНО, към НОВА ЕПОХА на сътрудничество, докато се адаптираме към НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ.

„Иновацията не е мисия, която просто трябва да бъде изпълнена, необходимо е постоянно да я преследваме. Не е достатъчно да сме „в крак с времето“, трябва да сме „в крак с утрешния ден“. Това са думи на един голям визионер, политик и мечтател, който е съумял да прозре истината, че успешното съчетание между иновациите и предприемаческия дух ни позволява да се справяме със сложни обществени предизвикателства и да прокарваме иновативни пътища към по-устойчиво бъдеще.

Предизвикателствата са своеобразните двигатели на Иновационния лагер, тъй като захранват с енергия всички участници да изследват и да формулират нови идеи. Фокусираме се върху тях, като каним разнообразни представители да се справят с жизненоважни проблеми в обществото, които най – често са комплексни и без еднозначен отговор. Необходимо е да прилагаме т. нар. холистичен подход, да надграждаме вече съществуващите идеи, да търсим ново вдъхновение и нестандартно мислене.

Кампът е разделен условно на 4 групи или както ние ги наричаме „предизвикателства“.

  • Новият Европейски Баухаус като инструмент за редизайн на градовете;
  • Мисия климатично неутрални и умни градове;
  • Младежко предприемачество за цифрово бъдеще;
  • Между/регионални партньорства за силно предприемачество.

Всяка група работи за разработване на нови перспективи за мислене и справяне с конкретното предизвикателството, като чертае планове за тестване и подобряване на тези идеи на практика.

Съгласно терминологията на иновационните лагери, резултатът от него ще бъде първоначален прототип: първа концепция или модел, материален или нематериален, на решение, което се занимава с основните въпроси на предизвикателството по ефективен начин. Намерението е тази идея за решение – прототипно решение – да бъде тествана на практика след лагера, с цел да се направят подобрения.

В този смисъл осезаемите резултати от лагера – за всяка група – ще бъдат:

Прототип. Първи идеи за нова услуга, стратегия, работен процес, продукт или политика.

Планове – един вид пътна карта – за това как да продължим напред през следващите 6 седмици и 6 месеца.

Описание на това как ще изглежда светът след 6 години, ако резултатите се приложат на практика.

Кои са менторите и участниците в групите може да видите тук.

 

 

 

 

 

 

Нов тип контейнери измерват отпадъците в Габрово
19 октомври 2022
Днес „Супергерои“ на Паоло Дженовезе дава старт на Синелибри Габрово 2022
20 октомври 2022