Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под мотото „Преоткритото време“ по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм. Очаква ни възхитителна кино-литературна програма, амбицирана не просто да ни изтръгне за малко от грижите на деня, а да ни помогне да преоткрием себе си и света. Майсторските литературни адаптации за голям екран, селектирани за тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат показани у нас веднага след бурните овации и отличия, с които се сдобиха на най-престижните световни кинофоруми.

Синелибри Габрово започва днес в 17:00 ч. с филма „Супергерои“ на Паоло Дженовезе, адаптация на собствения му роман, издаден у нас от „Колибри“. Става дума за трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем прост, но неизбежен въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето?

От 19:10 ще бъде прожектирана най-новата кинотворба на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „Невинният“, неслучайно номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан! В програмата влиза и стилната драма „Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика. Не са за изпускане духовитата романтична комедия „За цял живот“ и хипнотичната, превъзходно заснета драма „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма“ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля. „Носталгия“ е тазгодишното предложение на Италия за наградата „Оскар“. Ценителите на безкомпромисните класически мистерии трябва да включат в програмата си „Мегре и мъртвото момиче“ на реж. Патрис Льоконт, дългоочаквана адаптация по романа на Жорж Сименон с Жерар Депардийо в главната роля. Не са пренебрегнати и най-малките – на 22 октомври, неделя, от 11:30 ч. ще бъде излъчен актуалният анимационен филм по знаменитата книжна поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе за малкия пакостник Никола: „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?". Освен че беше номиниран за „Златна камера“ от кинофестивала в Кан, филмът спечели награда „Кристал“ за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. На 23 октомври жителите и гостите на Габрово ще се насладят на сърцераздирателната мелодрама „В очакване на Боджангълс", адаптация на едноименния роман на Оливие Бурдо,  с участието на очарователната белгийска актриса Виржини Ефира и звездата на френското кино Ромен Дюри. Всички прожекции в Габрово ще се състоят в зала „Възраждане“.

И тази година Синелибри ще се проведе в два формата – на живо и онлайн. Дигиталното издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от по-уязвимите групи, да се насладят на великолепни литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци. Тридесет и пет филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus в интервала 8-30 октомври, в т.ч. ирландското предложение за „Оскар“ - „Мълчаливото момиче“ на реж. Колъм Барейд, изтънчената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „Осемте планини“, въздействащата адаптация по романа „Лимонов сладкиш с маково семе“, загадъчната история „Дневникът на подправките“, проникновената френско-белгийска драма „Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.

Синелибри Габрово 2022 се реализира с подкрепата на Община Габрово, Столична програма „Култура”, Национален филмов център.

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

 

Започна седмото издание на Gabrovo Innovation Camp!
19 октомври 2022
"Топлофикация - Габрово" ще извършва авариен ремонт в зоната на гаровия площад, Община Габрово ще бъде безкомпромисна към сроковете и качеството при възстановяване на настилката /обновена/
20 октомври 2022