Габрово за трети път става победител, сред големите общини, в екологичната категория на конкурса "Кмет на Годината".

Тази година в традиционната категория „Зелена община“ бяха отличени кметовете на Габрово, Троян и Джебел.

Поради ангажимент на кмета на Габрово извън страната, наградата получи заместник-кметът Мария Йозова. Призът връчи Кирил Георгиев, мениджър “Регулации” на БАТ България.

Мария Йозова благодари на всички дали своя глас за Габрово и увери, че усилията за зелената трансформация на града ще продължат. Тя припомни, че през 2020 г. Община Габрово спечели екологичната награда на ЕК „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единственият град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история, а през 2021 г. градът беше избран за един от 100-те климатично неутрални града в Европа до 2030 г.

Конкурсът „Кмет на годината“ отбелязва своята 10-а годишнина. Той е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници в страната. Целите са гражданите да дадат своята оценка за работата на кметовете в различни сфери на дейност; да се покажат и насърчат добрите практики на местната власт; да се стимулират кметовете да работят по-усърдно за решаването на проблемите на своите населени места и граждани.

През 2016 г., в четвъртото издание на надпреварата за най-успешните кметове в България, Таня Христова беше наградена в категорията „Природа за бъдещите поколения“, а в конкурса през 2021 г. тя получи „Зелена община“ сред големите общини.

Цялата церемония по награждаването ще бъде излъчена тази вечер от 23,25 ч. по БНТ 1 и БНТ 4.

 

 

Таня Христова е новият председател на Комисията за социална политика, образование, заетост, изследвания и култура на ЕК /SEDEC/
3 октомври 2022
Международният кино-литературен фестивал „Синелибри“ отново гостува в Габрово от 20 до 23 октомври
5 октомври 2022