Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“, която се реализира от музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България. Тази година акцентът бе поставен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-добрите майстори и лектори в България проведоха в музей „Етър“ и в района около него практическите и теоретични модули. Участниците се обучаваха как да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от майстор Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им показа как се прави плочник без да се ползва бетон, а майстор Стефан Парисов ги научи да създават градински мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе ангажиран с детския панел към програмата, където обучението бе насочено към плетене на плет, бъркане на кирпич, направа на тухли.

Повече от 250 души са преминали през седемте издания на образователната програма. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за обучение.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016-та  той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г. Темата на изданието на програмата през 2020-та е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознаха с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе добавен  детски панел с практически работилници.

Кино на площада
14 август 2022
Обработка на зелени площи срещу кърлежи
15 август 2022