Архитект по образование и по призвание и оптимист по душа, Димка Пенчева е родена в Севлиево, но от дете живее и твори в Габрово. Работата ѝ е свързана с разработване на градоустройствени и архитектурни проекти за подобряване на градската среда в Габрово, където е ангажирана от Общината като експерт в областта на опазване на архитектурното наследство по проект СИНЕМА с пилотна локация квартал „Шести участък“.

Завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия със специализация „Опазване на архитектурното наследство“. Професионалния си опит е натрупала като проучвател в Националния институт за паметници на културата, като експерт в дирекция „Устройство на територията“ на Община Габрово, както и в ролята на проектант и съуправител на проектантска фирма. Градът от мечтите ѝ е този, който има минало, настояще и бъдеще. „...като Париж, например!“. В свободното си време чете книги и се занимава с възпитанието и развитието на двете си деца.

Какво означава да си двигател на промяната в градски условия? Да провокираш хората да се замислят за нещата, които можем да променим, за да подобрим градската среда, и да ги убедиш, че това може да стане реалност, ако започнем процеса на промяната още сега и заедно.

Има ли прецеденти в живота ти, от които се учиш и ти дават куража да продължиш в мисията си напред? През 2001 г. участвах в международен проект за предложения за рехабилитация на сграда, която е била манастир, а впоследствие затвор – „Сан Доменико“, в италианския град Сан Джиминяно. Впечатли ме това, че инициативата за организирането му бе на общността. Именно жителите на това малко градче се бяха обединили да запазят една уникална сграда – обект на културното наследство, и да я превърнат в общодостъпно пространство. Те предизвикаха интереса на специалисти в световен мащаб и убедиха местните власти да приемат идеята им. Този пример ми дава кураж да продължавам напред.

Правиш ли грешки, на какво те учат те? Изобщо, доколко грешката е определяща в развитието на един лидер? Разбира се, че понякога допускам грешки. Аз лично не възприемам грешката като провал, а като знак, че има още много неща, които трябва да науча, за да бъда по-добра в работата си.

Когато се занимаваш с обществена дейност, поемаш ли рискове от името на другите? Бих поела риск от името на друг само в област, в която съм по-компетентна от него.

Изява на творчески формации в кв. „Шести участък“ © Община Габрово

Как планираш годината си, за какво ти стига една година? Предвид динамиката на времето, в което живеем, и спецификата на професията ми трудно планирам дългосрочно. Разбира се, за да постигне успех в дадена област, човек трябва да отдели необходимото време.

Как би описала града, за който работиш? Кои са посоките в него, които искаш да развиваш? Габрово е един зелен град с уникална градоустройствена структура, предопределена от специфичния релеф, който го заобикаля. Градът е разположен в близост до географския център на България в местността Узана, но същевременно е и център на хумора и сатирата. Габрово има своето историческо ядро – квартал „Шести участък“, където съжителстват минало, настояще и бъдеще.

Какво направи досега за този град и какво ти предстои да направиш? Като архитект съм проектирала редица обекти в Габрово и региона. Един от последните е за реставрация и адаптация на Соколовите къщи. След реализирането на проекта тази уникална сграда в историческото ядро на Габрово се превърна в специално място за жителите и за гостите на града. Това е една малка стъпка към цялостното възраждане на квартал „Шести участък“.

Защо е важно да работим за подобряване на градската среда? Градската среда е лицето на един град, но същевременно тя създава условията на живот за обитателите му. Подобряването на средата ще доведе до по-добри условия на живот и ще направи по-щастливи жителите на града.

Кои са най-интересните три места в твоя град? Може би Домът на хумора и сатирата, Априловската гимназия и „Шести участък“, защото тези три места носят в себе си уникалния характер на града и на неговите жители – хумор, предприемчивост и любознателност.

Арх. Пенчева със съпруга си Пламен и децата – Вяра на 12 г., която се занимава с изобразително изкуство, и Ясен на 16 г., който е увлечен по математиката и информатиката. Момент от посещение на семейството в Керала, Индия през 2019 г. © Личен архив

Какво сплотява общността ви? Даденостите на средата или каузи за права и нови ресурси? Според мен хората възприемат наличните ресурси на средата за даденост и по-скоро се сплотяват при отстояването на конкретни казуси, засягащи правата им.

Как работиш с различните общности? Кои са трудностите? Общността е съставена от личности, всяка от които има своя гледна точка. Много е трудно да се намери обща тема или казус, който да представлява интерес за цялата общност и да провокира единни действия от нейна страна.

Как привличаш хора за каузите си? Как преодоляваш разочарованието си, когато не те разбират? Опитвам се да изслушвам хората и да ги заразявам със своя ентусиазъм в търсене на решение по даден казус, което да съчетава гледните точки на всички заинтересовани, но не винаги това е възможно.

Смяташ ли, че би могла да повториш проектите/успехите си в друг град или дори държава? Всеки архитектурен проект е свързан с определена среда, исторически, икономически и социални дадености, което го прави уникален.

Довърши изречението: „Шести участък“ е любимо място за … габровци! За мен преди всичко жителите на града трябва да обичат своя творчески квартал, за да може той да се развива и да се превърне в привлекателно място и за неговите гости.

Бразилецът Тиаго Фуртадо пред графити проекта си на Източна градска улица в кв. „Шести участък“ © Община Габрово

Интервюто е публикувано в зимния брой на вестника на „Дарик радио“ – „Dolce far niente“. То е част от общ материал, озаглавен „Мисията възможна 6“, в който са представени творческите квартали на Пловдив, София, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Габрово. От днес изданието може да бъде намерено на „местата, които авторите му харесват“ – избрани хотели и заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив и големите планински курорти в страната, където се разпространява безплатно.

Обществена поръчка с предмет: “Изпълнение на СМР в Дом на културата „Емануил Манолов“
22 декември 2021
Сключен е договорът за доставка на депозитна машина за отпадъци
22 декември 2021