Дом на културата „Емануил Манолов“, зрителна зала © Росина Пенчева

Фотографският проект на габровката Росина Пенчева „Дом на културата – визуално съхранение“ вдъхнови българския композитор Димитър Пенчев, който живее и работи в Канада, да напише музика към него.  

Двамата творци се познават от годините на обща работа за спектакъла „Ромео и Жулиета“ на Драматичния театър в Габрово, поставен от режисьора Петринел Гочев през 2013 г. Тогава Димитър Пенчев се завръща в България, за да напише музиката към спектакъла, а Росина Пенчева е толкова вдъхновена от работния процес, че това предопределя в бъдеще посоката на документалната ѝ фотография.

Пенчев е известен сред театралните среди в България с двете си номинации за „Аскеер“, като печели наградата за „Епични времена“ по Йордан Радичков в Пазарджишкия театър.

Днес той живее в Торонто, където работи като композитор на театрална и филмова музика. Продължава и кариерата си на концертен пианист, търсен е като камерен музикант и изпълнител на класическа и съвременна музика. В момента подготвя втория си солов албум „Отправни точки“, за който тече кампания за набиране на средства.

Росина Пенчева е фотограф с интерес към културното наследство. Дълги години е работила за регионалния етнографски музей „Етър“ и е посланик на „Хомо Фабер“ – инициатива за творчество и занаяти на швейцарската фондация „Микеланджело“. Документалните ѝ проекти проследяват работата на различни артисти и занаятчии в моментите, когато се ражда тяхното творчество.

Проектът „Дом на културата – визуално съхранение обединява архитектурно наследство, фотография, видео и съвременна музика. Съфинансиран е от програма „Култура​​“ на Община Габрово, а целта му е да създаде визуален архив на интериора на Дома на културата „Емануил Манолов“, строен през 1964 г. по проект на знаменития архитект Карл Кандулков.

Портрет на Росина Пенчева © Добрин Кашавелов

Портрет на Димитър Пенчев © Robert Nowell Photography

За резултата от колаборацията между двамата творци – „Павана за един народен дом“, вижте във видеото:

Спортист на годината'21
18 декември 2021
Учениците от Габрово и гимназия "Сейджо" отново се срещнаха онлайн
20 декември 2021