Поредна онлайн среща имаха учениците от габровските училища и техните приятели от гимназия „Сейджо“ в японския град Тойоаке. Въпреки че Ковид 19 попречи обменът да се осъществи физически, учениците продължават връзката помежду си, благодарение на социалните мрежи и платформите за видеоконференции.

Този път те избраха да направят презентации, посветени на забележителности и традиции в своите страни. Българчетата разказаха за Дома на хумора, Интерактивния музей на индустрията, храм-паметник „Св. Александър Невски“, а три от презентациите дори бяха направени на японски език – посветени на мартениците, Шипка и Великден.

Японците разказаха за училищната си екскурзия и забележителностите, които са посетили, за традиционните японски музикални инструменти и празнуването на Коледа в Япония.

Обменът с гимназия "Сейджо" започна през 2018 г. по инициатива на габровката Светла Хасегава. Оттогава училищата поддържат активни връзки, а учениците имат възможност да прекарат две седмици в българско или японско семейство и да разберат повече за начина на живот и културата на страната.  

Срещата приключи с поздрави за всички участници през годините и пожелания следващата година да бъде по-спокойна и пътуванията да се възстановят. 

Фотографският проект за Дома на културата вдъхнови наш композитор в Канада (видео)
19 декември 2021
Състезателите на габровския клуб „Акро-арт“ гостуваха на кмета на града след световното в Баку
20 декември 2021