Не сме искали, не сме и очаквали, но през 2021-ва година,  спортът БЕШЕ и НЕ БЕШЕ. Имаше тренировки – нямаше тренировки, имаше публика – нямаше публика. Имаше състезания – нямаше състезания. Спортните хора доказаха, че сертификат за успех и рекорди няма. Има вяра, постоянство, мотивация, устременост и признание, а резултатите са категорични – в регионален, национален и световен мащаб.

Според направените номинации и последващото гласуване в постоянната комисия по Младежта и спорта към Общински съвет – Габрово, спазвайки реда на постиженията в Олимпийски, Световни, Европейски, Балкански, Международни и Национални първенства по възрасти бяха определени Десетте най – добри спортисти на Община Габрово за 2021 година, Треньор на годината и Отбор на годината.

Под №10 бяха отличени най –изявените състезатели в отборните спортове:

Стефани Петрова – Хандбален клуб „Бъки“ – второ място в турнира Купа България при жените, Трето място в „А“ РХГ, Шампион и носител на Купа България с отбора на девойките до 19 години.    

Христо Йорданов – Хандбален клуб „Чардафон“ – пето място в мъжката „А“ РХГ. Като треньор изведе 12 годишните момчета до историческа първа шампионска титла за клуба.

Димитър Георгиев – Ръгби клуб „Янтра“ - първо място във временното класиране с националния отбор по Ръгби 15 в Конференция 2 – юг на Европейския отборен шампионат, бронзов медалист с Янтра от ДП по Ръгби 7

Боримир Алексиев – Обединен баскетболен клуб „Чардафон“ - през 2021 година спечели две трети места с мъжките отбори на клуба, участващи А и Б групите на ББЛ – зона Център и четвърто място с юношите до 19 години – първа дивизия.

Петър Казаков – Обединен футболен клуб „Янтра 2019“ – един от основните футболисти в състава. Изключително ценен за отбора и много постоянен в изявите си. В голяма част от срещите и капитан на тима. С основен принос за успешното представяне на отбора в първия сезон след завръщането му в професионалния футбол. Голмайстор на тима в настоящата кампания с пет попадения.

Позиция № 9 за Косара Ботева – Ярък представител на традиционно силния за габрово спорт – ориентирането. Стана абсолютен шампион от Държавното първенство по коло ориентиране в елитната група при жените – на спринт, дълга дистанция и в щафетите, в които участва заедно с Христина Козарева и Силвия Шандуркова. Записа победи и в състезания, носещи точки за световната ранглиста. Спечели титлата и от Държавното първенство по нощно ориентиране.

Клуб: Узана Треньори: Петко Игнатов, Елеонора Николова

Позиция № 8 за Девора Аврамова – Балкански шампион на полумаратон отборно заедно с дряновката Маринела Нинева, 6-та индивидуално с личен резултат. Втора в Маратона на София на  дистанцията от 21 километра и първа от българските състезателки. Национален шампион на крос кънтри при девойките до 23 години с резултат, който е най-добър за тази възраст от повече от 15 години насам. Национален шампион на 1500 метра в зала при жените и т.н. и т.н. Утвърдила се е не само при девойките, но и като една от най-добрите при жените у нас в дългите бягания, като има 19 медала от балкански и национални шампионати. Преди броени дни Девора представи България на Европейското първенство по крос кънтри при девойките до 23 години в Дъблин. 

Клуб: Берое (Стара Загора). Треньор: Иван Попов

Позиция № 7 за Михаела Цонева – След тежка и продължителна контузия, тя се завърна на корта още по-категорична. 17- годишният габровски тенис талант стана държавен вицешампион при жените. Записа и четири трети места на сингъл и двойки при девойките до 18 години в турнири на Международната тенис федерация и UTR. Все още е в Турция, където направи великолепно участие на ITF турнира за жени в Анталия. След 5 поредни победи до тук Михаела Цонева стигна до  четвъртфиналите на турнира, където днес отстъпи на Дария Лодикова от Русия. Михаела си тръгва с 3 точки за световната ранглиста, в която ще дебютира на 27 декември. Вчера В среща от осминафиналите, тя елиминира третата поставена в схемата Федерика Арчидяконо като 28-годишната италианка взе първия сет с 6:1, но Михаела  обърна мача с 6:2 и 6:4 в следващите две части. Тя премина през ситото на квалификациите и отстрани три съпернички по пътя към основната схема, а в първия кръг надигра и представителката на домакините Мелис Сезер с 6:3, 6:1. Михаела остана и единствената българска участничка в тази фаза на турнира, след като други две родни представителки  загубиха осминафиналните си двубои.

Михаела се състезава за ТК „Кристи“ (Дряново) и тренира под ръководството на треньорите Ивайло Илиев и Серафим Грозев /UTR жени/.

Позиция № 6 за Мартин Маринов - Постави нов национален рекорд при юношите старша възраст в дисциплината 3 километра индивидуално преследване. Това се случи по време на Държавния лично-отборен шампионат по колоездене на писта „Колодрума“ в Пловдив. Освен това Мартин завоюва седем златни и един сребърен медал в отделните дисциплини на шампионата и смая всички със силното си каране предвид факта, че няма възможност да тренира на писта в Габрово. Състезателят на КК „Янтра-Исполин“ представи страната ни и на Европейското първенство по колоездене на писта в Тренто, Италия.

Треньори - Даниел Петров, Светослав Чанлиев

Позиция № 5 за Радост Пеева  и Аделина Ангелова - През ноември двете момичета завоюваха четвърто място  място в дисциплината батут-синхрон на 28-то Световното първенство в Баку, Азербайджан при момичетата на възраст 11-12 години и съвсем малко не им достигна за бронзовите отличия. Радост Пеева стигна до финала в на индивидуалната надпревара, в който зае 5-то място. Двете момичета имаха сериозен принос за отборните титли на габровския „Акро-арт“ от Държавното първенство на батут и двоен мини батут.

Треньори - Александър Борисенко, Милена Станчева, Цветан Бояджиев, Вилияна Камбурова, Неделина Борисенко, Николай Голчев и Юлиан Георгиев

Позиция № 4 за Иван Димитров -  2-ро място Световно първенство по шотокан в Сърбия в дисциплината шобу ипон кумите, категория +73 килограма (16-17г). Титла и две трети места от Европейското първенство в Словения.

Клуб „Янтра“, треньор Владимир Вътев

Позиция № 3 за Моника Стоянова - Моника Стоянова завоюва титлата от Световното първенство по киокушин на KWF (Kyokushin World Federation). Шампионатът се проведе в Краков, Полша, с участието на близо 690 бойци от 32 държави,.Състезателката на габровския клуб „Надежда“ триумфира в категория до 50 килограма при девойките на възраст 16-17 години. 10 каратистки си оспорваха призовите места в нея – по две представителки на България, Полша и Испания и по една от Беларус, Латвия, Румъния и Украйна. Стоянова изигра четири срещи по пътя към златото. Това е второ отличие от сериозен международен форум за Моника Стоянова. В края на септември състезателката на СК „Надежда“ завоюва злато и от Европейското първенство на WKF (World Kiokushin Federation), което също се проведе в Полша.

Клуб „Надежда“,  треньор Красимир Илиев

Позиция № 2 за Теодор Кабакчиев /Екстрийм Рейсинг/ – 8-мо място в първия Световен шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм. При дебютното си участие в световните хард ендуро серии Теодор Кабакчиев взе участие във всички проведени 7 кръга – в Португалия, Румъния, Италия, САЩ, Полша, Испания и Германия. Пред него в крайното генерално подреждане завършиха само пилоти на заводските отбори.

Позиция № 1 за Християн Стоянов, състезател на „Дунав“ /Русе/, Почетен гражданин на Габрово

Вицешампион  от Параолимпийските игри в Токио /Япония/ в бягането на 1500 метра. Европейски вицешампион от първенството за хора с увреждания в Бидгошч /Полша/. Шампионска и вицешампионска титла от Националните първенства при мъжете на 1500 метра.

Треньор Евгени Игнатов

Категория ТРЕНЬОР на 2021 г. за Силвия Пенкова – Спортен клуб Бадминтон

Жената, която възроди този спорт в Габрово. Целенасочените ѝ усилия през последните години дадоха резултат и възпитаничките ѝ спечелиха историческа първа титла за клуба от Държавното отборно първенство за девойки до 17 години. Със златните отличия се окичиха Симона Тинчева, Мина Пенчева, Симона Петрова и Радина Петрова. Преди това пък Паола Пенкова завоюва три бронзови медала от Държавния личен шампионат при  девойките под 19 години. 

Категория ОТБОР на 2021 за ОФК „ЯНТРА 2019“

Тук изненада не може да има - това е най-очакваната и предизвестена награда. За втора поредна година Обединен футболен клуб „ЯНТРА 2019“ обединява стремежа си нагоре във втора професионална лига с безрезервната обич и подкрепа не просто на футболните фенове, а на цяло Габрово. Един град – един отбор! И ако в края на миналата година тимът презимува на 15-та позиция, то тази С 23 точки „Янтра“ е на 12-та позиция във временното класиране оставяйки зад гърба си 8 отбора. Дотук, в настоящия сезон Янтра регистрира 21 срещи с 6 победи, 5 равенства, 10 загуби  и отбелязани 17 точни попадения в противниковата врата. Първенството се подновява през февруари с гостуване на Миньор Перник. А дотогава старши треньорът Сашо Ангелов и неговите момчета могат да се отдадат на заслужена почивка, бързо възстановяване на контузени и оперирани играчи, както и на амбициозни, но постижими планове за покоряване на върха в класирането, защото мечтата на габровци си остава -  техният отбор да е между най-добрите в Първа лига.

Специално отличие за успехите на състезателите от Спортен Клуб за Хора с увреждания „Бялата лястовица“ Габрово

Тодор Георгиев

10-то място отборно 16-та  шахматна олимпиада за слепи и зрително увредени лица в Родос, Гърция 16-27 октомври 2021г.

1-во място, индивидуално, в Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи и зрително увредени лица.

1-во, 2-ро и 4-то място, индивидуално, в Държавно първенство по лека атлетика за незрящи и зрително увредени лица.

1-во място, индивидуално, в Държавно първенство по боулинг за незрящи и зрително увредени лица.

2-ро място, индивидуално, в Държавно първенство по шахмат за незрящи и зрително увредени лица.

Негослав Събев  

2-ро, 2-ро и 4-то място индивидуално Държавно първенство по лека атлетика за незрящи и зрително увредени лица.

Треньор Борислав Атанасов - шахмат

10-то място, отборно, в 16-та IBCA шахматна олимпиада за слепи и зрително увредени лица в Родос, Гърция 16-27 октомври 2021г.

2-ро място, индивидуално, в Държавно първенство по шахмат за незрящи и зрително увредени лица.

Снимки от церемонията може да разгледате тук.

 

 

 

 

 

 

 

Зимна обстановка в община Габрово на 18.12.2021 г.
18 декември 2021
Фотографският проект за Дома на културата вдъхнови наш композитор в Канада (видео)
19 декември 2021