Отпадъците могат да бъдат ценни, а когато се намеси и желанието да бъдем отговорни към природата, да се погрижим за нейното опазване и всичко това да изглежда артистично, то тогава идва изкуството.

„Страшната планина“ е името на театралната постановка, която през изминалата седмица впечатли, изненада, разсмя и научи габровските деца как се спасяват горските животни и защо е важно да се разделят отпадъците.

Театралният спектакъл е част от дейностите по проект „Изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово“, финансиран по ОПОС 2014-2020 г.“.

Постановката „Страшната планина“ бе представена пред ученици от габровските учебни заведения, които научиха как тримата герои бобърът Тони, костенурката Ния и водното конче Чечо се сблъскват с опасността, причинена от замърсяването на природата. В тази критична ситуация се намесва проф. Зеленко, който заедно с децата от публиката спасяват горските животни. Тази приказна история завършва с добър край, в който природата и хората съществуват в хармония, а отпадъците намират своето място в цветните контейнери, за да бъда рециклирани и компостирани.

Спектакълът доказа и още нещо – габровските ученици са знаещи и можещи, защото те не само отговарят правилно на въпросите на проф. Зеленко, но и добре познават правилата за разделно събиране на отпадъци, дават точни и ясни определения за сложни думички като „компостиране“ и „рециклиране“.

На финалното представление актьорите от театър „Пан“ споделиха, че са впечатлени от знанията на учениците в Габрово и с радост биха работили с тях в нови екологични и артистични проекти.

Община Габрово благодари на всички участници в кукления спектакъл „Страшната планина“ и информира, че предстои и представянето на драматична театрална постановка, която разказвайки една романтична история, също ще интерпретира темата за опазването на околната среда от отпадъците и ще представи основните дейности по проект „Изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово“.

„Моби Дик“ – да преследваш непостижимото
8 декември 2021
ОИЦ – ГАБРОВО ПРЕДСТАВИ ПРОЕКТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
9 декември 2021