Габровският драматичен театър кани на последна премиера за тази година. Постановката е „Моби Дик“ на режисьора Петринел Гочев. Събитието ще се състои на 15 декември 2021 г. от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Предвидени са две допълнителни премиерни дати на 16 и 17 декември, от 19.00 часа, голяма сцена на театъра.

Представлението е създадено по романа на Херман Мелвил, като автор на пиесата е Гергана Змийчарова. В постановъчния екип влизат: Гергана Лазарова-Рънкъл – художник, музикално студио „Елисей“ – музика, Гинка Дичева – помощник-режисьор.

Участват актьорите от габровската трупа: Димо Димов, Любомира Башева, Светослав Славчев, Поля Йорданова, Петко Петков, Надежда Петкова, Адриана Димова, Таня Йоргова, Анатолий Ставрев, Марио Василев, Найден Банчевски, Гордан Коев, Любен Попов. Специално участие има Гергана Змийчарова като гост-актьор.

„Моби Дик“ е спектакъл за пътешествието с другите и към себе си, за преследването на неуловимото и страшното, за търсенето на края в безкрайността на морската шир, за смисъла на човешкото съществуване и мястото на човека в света. Въпросите, които задава Петринел Гочев поставят човека във фокуса на режисьорското му изследване – каква е човешката природа, душевност и манталитет, какви са взаимоотношенията ни с другите. Експериментаторският му стил няма да остане незабелязан и в това представление. Някои от актьорите ще изпълняват по две роли.

Публиката ще наблюдава новаторско използване на цялото пространство – част от салона, където са зрителските места е приобщена към сцената. Художникът на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл използва елементи от структурата на кораб за изграждането на сценичната среда. Костюмите са еклектични, не пресъздават историческата епоха, но са в синхрон с идейните внушения на романа. Тя работи с Петринел Гочев от 2020 г. по четири негови постановки: „Салиери“, „Под игото – 1894-та“, „Руски вечери с револвери“ и „Руски вечери с микроскоп“.

„Моби Дик“ е втората пиеса, написана за габровския театър от Гергана Змийчарова. Първата е „Под игото – 1894-та“, с която театърът отбеляза 75-та си годишнина през 2020 г. За музиката режисьорът отново се доверява на музикално студио „Елисей“, което е автор на музиката и в предишния му спектакъл - „Под игото – 1894-та“.

Актьорите Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков и Надежда Петкова работят с Петринел Гочев на габровска сцена от 2013 г. Те са актьорското ядро, което заедно с режисьора създава емблематични спектакли като „Ромео и Жулиета“, 2013 г. - отличен с две награди „Аскеер“ за „най-добро представление за годината“ и за „сценография“ през 2014 г., „Жана д’Арк“, 2015 г., „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г.

Една от успешните и награждавани постановки на режисьора е „Свекърва“, 2019 г. - отличена с две награди „за постижение в театралното изкуство“ и „за сценография и костюми“ от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в Николаев, Украйна през 2019 г. Следват представленията „Руски вечери с револвери“, „Руски вечери с микроскоп“, „Салиери“ и „Под игото – 1894-та“, в които влизат и новите актьорски попълнения на габровската трупа.

Спектакълът „Салиери“ се завърна тази година с три награди от XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев. Първото отличие е за „най-добър спектакъл“ и две други за „най-добра мъжка роля“, присъдени на актьора Димо Димов от експертното и алтернативното жури на фестивала.

Всички представления и събития в габровския театър се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и изисквания за масови прояви, актуални към момента в страната.

Нови площадки за игра радват малчуганите в ДГ „Младост“
8 декември 2021
Детски спектакъл разказва за опазването на природата
9 декември 2021