Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

 

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на нашия пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

Начело в генералното класиране застана екипажът на „Топ Рент-а-кар“ от Варна – Милен Маринов, зад волана с „Фолксваген“ ID.3, и навигатор Радослав Маринов. Отборни победители станаха екипажите на инспектората към Столична община. Бяха връчени купи за най-добър дамски тандем и за автомобили – хибриди.

 

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

 

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“. Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена задължителна средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

 

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

 

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

 

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

 

Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да стимулират клиентите, когато избират нов автомобил, да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания. Събитието се организира от Спортен клуб „Интерспийд нова генерация“, Съюз на българските автомобилисти и Автомобилна федерация на България.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата. През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

 

ПУБЛИКУВАН СПИСЪК НА ОДОБРЕНИТЕ ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ ЗА ОБЩИНА ГАБРОВО, ИНФОРМАЦИЯ ОБУЧЕНИЕ
3 август 2021
"Приеми ме на село - Възраждане" и божествената искра на младостта
3 август 2021