Започна осмото издание на инициативата на Община Габрово "Приеми ме на село". Този път тя носи името "Възраждане" и има мисия. Да вдъхне живот на две красиви, но притихнали габровски села - Солари и Свинарски дол. 

Петнадесет са младежите, които участват в първата смяна на лагера. От тях се очаква много работа и креативни идеи. Предстоят ремонти на автобусните спирки, изграждане на компостери, почистване на селските чешми и екопътеката към Иванилския водопад, която ще се превърне в едно артистично и вълшебно място. Младежите са от цяла България - Стара Загора, София, Пловдив, Монтана, Габрово, Троян. Повечето от тях са студенти. Споделят, че са научили за "Приеми ме на село" от социалните мрежи и от репортажите по телевизията. Сторило им се интересно - напълно противоположно на принудителното онлайн общуване и изолацията. И хванали автобуса, влака и... един мотор до Габрово.    

С младежите работят четирима ментори. Калоян Минчев е майстор-дърворезбар и на него са поверени всички онези моменти, в които участниците ще трябва да чуят гласа на дървото и да го преобразят. Деян Боев е скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна и отговаря за дейностите, свързани с рисуване на спирки и надписване на указателни табели. Борислав Драгиев от "Водните духчета", които познаваме от възраждането на не една чешма в региона, е отговорник по чешмите, а илюзионистът Йордан Белев ще внесе опита си от телевизионния формат "Фермата" в строително-ремонтните дейности по спирките. На помощ идват и силните плещи на младите хора от Терапевтичен център "Св. Илия", които още в първия работен ден се доказаха като сплотен и силен отбор и между другата работа пренесоха и дървата на един от жителите на Солари. Той пък им се отблагодари с торта!   

Как се развива мисията на "Приеми ме на село - Възраждане", колко работа ще остане за втората смяна, какви идеи ще донесат младежите на селата, ще успеят ли да им вдъхнат искрицата живот чрез своето докосване и да ги направят новото любимо място за разходка на габровци - следете във фейсбук страницата на инициативата ТУК и в албума в страницата на Община Габрово ТУК

Желаем им успех! 

 

Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“ 2021
3 август 2021
Остават 5 дни до крайния срок за кандидатстване в Gabrovo Green Accelerator с награда 25 000 лв.
4 август 2021