НЧ „Христо Смирненски 1949” получи възможност да реализира проекта си „Алтернативни форми на изкуство” по Програма Култура. Началото на септември ще превърне един от крайните квартали на Габрово– Русевци в център на алтернативните изкуства, благодарение на креативността на екипа на местното читалище.

С реализацията на проекта се цели създаването и провеждането на летен фестивал на алтернативните форми, като в него вземат участие групи от национален мащаб, които показват иновативна, съвременнаи нетрадиционна визия на традиционни форми в изкуството.

Читалището в Русевци търси поредната възможност да обхване нови, неформални групи публика, като предложи различни от досегашните арт форми и течения. Фестивалът се фокусира върху теми с обществено и социално значение - културното наследство, творческо приспособяване към съвременните предизвикателства. Отваря пространството и предоставя време на всички присъстващи – участници, гости и приятели, да взаимодействат свободно едни с други.

Провеждането на фестивала извън добре познатия на габровци център (в частност площад Възраждане) и поставянето му в неформалната среда на поляната,  предполага посещение от по-широка аудитория и обогатяване на културния живот в квартала.

За всички заинтригувани ето и Програмата за фестивала:

02.09.2016

- трио"Keys and strings" - трио на баян, виола и цигулка

- DIA в компанията на TINO&Spazm - младата певица DIA, която успешно съчетава фолклор и дъбстеп и в момента е на върха на музикалните класации.

- група "Оратница" - доказала се етно-джаз група

03.09.2016

- ансамбъл "Spektrum"- акапелни изпълнения на различни стилове музика

- моноспектакъл на Ясен Попов - невербален,пластически театър

-  The Dark Light projekt - уъркшоп и изложба на "рисуване със светлина"

- група "Балканджи" - доказала се етно-рок група

Първата конкурсна сесия по Програма Култура за 2016 година приключи успешно - обобщение Първата конкурсна сесия по Програма Култура за 2016 година приключи успешно - обобщение