„Пластична улична шоу драма“ – така са определили актьорите от „Драматичен театър Рачо Стоянов“ новия си спектакъл „Духът на Кармен“. В него няма реплики, но има много танц, мимики, жестове и пластика на тялото, няма декори – декор са самите тела на актьорите, няма и сцена – сцената е всяко едно външно пространство, което можем да припознаем като място за театър.

„Духът на Кармен“ е модерна интерпретация на историята на Мериме – действието се развива в мол, а героинята е жена-дете. Правдоподобно ли ще бъде пред парите и лукса да избере своята независимост? И как би изглеждала цялата тази модерна история, представена на тенис корта в новия парк Маркотея, пред Спортна зала „Орловец“ или на сцената на ул. „Радецка“! Трите дати, на които ще се играе спектакълът са съответно 20.07.2016г. (сряда), 21.07.2016г. (четвъртък) и 29.06.2016г.(петък). Началният час и за трите дни е 20.30 часа.

Режисьор-постановчик на спектакъла е доцент Александра Хонг, която има над 20 авторски спектакъла и редица награди. Хореографи са Ясен Попов - национален състезател по десетте спортни танца, шампион на открити турнири, състезател в попинг и брейк батъли и Яцек Янков – национален и международен състезател по десетте спортни танца, вицешампион на държавното първенство, шампион на Купа България и национални турнири. Участват Магдалена Славчева, Димо Димов, Петко Петков, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Надежда Петкова, Елизабет Попова и Даниел Тотов.

Спектакълът е съфинансиран по приоритет „Мисия публика” в тазгодишната сесия на Програма Култура на Община Габрово. Целенасочено е разработен като гъвкав, многофункционален организъм-трансформер, което дава възможност спектакълът да се играе на различни места - площадки, площад, парк, музейни галерии, фоайетата на големи търговски центрове. Спектакълът вече има покана от Пловдив, където ще бъде част от международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

Първата конкурсна сесия по Програма Култура за 2016 година приключи успешно - обобщение Община Габрово ще финансира Етно-джаз фестивал чрез Програма Култура