Проектът на Адриан Новаков, който спечели финансиране и предстои да бъде реализиран в рамките на тазгодишната Програма Култура се характеризира с атрактивна визия и модерен прочит на идеята за габровския символ – Котката.

Конкретно котката или по - скоро композиции от пластични бронзови котки, ще бъдат ситуирани върху корнизите на Музей Дом на хумора и сатирата / МДХС/ Габрово.

Хармоничното и естествено вграждане на тази емблема ще въздейства на широката публика по един атрактивен и мистериозен начин, допълвайки фасадата с едно характерно за градската митология настроение и изобретателност.

Въздействието на композициите ще бъде подсилено с цветен акцент през деня и контра ажурно осветление през нощта. Познатият на всички котешки силует ще бъде допълнен от иновативна и нестандартна визия, която ще бъде актуална и въздействаща и в тъмната част на денонощието.

Закачката към зрителя ще бъде да открие една котка сред тези композиции с отрязана опашка – истинския, характерен и познат символ на габровския хумор.

Монтирани върху покрива на сградата тези композиции ще бъдат защитени и от всякакъв вид вандалски прояви и интервенции.

Основната задача на Арт – исталация „Котки върху покрива” вдъхновена от емблематичното произведение на Ендрю Лойд Уебър, е да изведе зрителя извън залите и галериите, да сподели емоцията си с широк кръг от хора, да бъде въведен в една ситуация на мистика и различни гледни точки.

Реализацията на проекта обещава отново да насочи вниманието на Габрово не само като столица на хумора, а и като център на модерното изкуство.

Първата конкурсна сесия по Програма Култура за 2016 година приключи успешно - обобщение ИМКА спечели съфинансиране в рамките на Програма Култура