„Духът на Кармен” е името на проекта, с който ДТ „Рачо Стоянов” спечели съфинансиране по приоритет „Мисия публика” в тазгодишната сесия на Програма Култура.
Проектът  цели създаването на невербален спектакъл, който по ефектен начин да привлича публики като начин за стимулиране на устойчивия интерес към  творчески произведения.
„Духът на Кармен” е спектакъл за неукротим, независим и свободолюбив дух, който запазва своята цялостност при всякакви обстоятелства и ситуации. Сюжетът на Проспер Мериме  се използва  като  основа на представлението. Но действието се развива  днес, в съвременността.
Представлението ще се изгражда със средствата на съвременната пластика, пантомима, танц, театър на предметите и сенките. Структурата на спектакъла целенасочено ще се разработва като гъвкав, многофункционален организъм – трансформер, което разкрива възможностите спектакълът да се играе на различни площадки от улица, площад, парк, минавайки през музейни галерии, фоайетата на големи търговски центрове.
Музикалното оформление е компилация от класическите мотиви на Бизе и Щедрин до ритми, които са актуални за младите хора днес. Декорите се създават от телата на самите актьори и тяхната пластика. Именно това условие позволява на спектакъла да бъде представян свободно на различни места и площадки.
В рамките на проекта ще бъдат изиграни три представления на открито в алтернативна градска среда. Сред местата, които са избрани за бъдещи игрални площадки, са обновеният парк „Маркотея”, новоизграденото баскетболно игрище на ул. Аврам Гачев и обновената детска площадка на ЦДГ „Радост ” в междублоковото пространство.
Режисьор-постановчик спектакъла ще бъде доцент Александра Хонг с над 20 авторски спектакъла и редица награди.
Хореографи са Ясен Попов - национален състезател по десетте спортни танца, шампион на открити турнири, състезател в попинг и брейк батъли и Яцек Янков – национален и международен състезател по десетте спортни танца, вицешампион на държавното първенство, шампион на Купа България и национални турнири.
След приключване на проекта, полученият продукт ще кандидатства на различни международни и национални форуми, популяризирайки името на Габрово.
Културното изпълване ще гарантира използването на откритите нови сценични пространства и за в бъдеще.
След работата си с експерти от национално ниво, ще има осем млади артиста, които са подготвени за нови форми на пластическия театър. Натрупаният опит в реализацията на проекта ще послужи на творческия екип в следващи още по сложни художествени задачи.
Всичко за габровския драматичен театър и проекта търсете на адрес: www.dramagabrovo.com
 
Първата конкурсна сесия по Програма Култура за 2016 година приключи успешно - обобщение Хуманитарен сборник „Денница” ще излезе по Програма Култура