Официалното откриване на 22-рото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 и награждаването на лауреатите ще се състои на 16 май от 11.00 часа в зала „Стефан Фъртунов“ на Дома на хумора и сатирата.

За церемонията се очакват творци от близки и далечни страни, приятели и партньори на музея. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са: Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването.

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило 713 автори от 55 държави от всички краища на света, които изпратиха за участие 1565 творби. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела – карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат, които включват 723 творби на 478 автори от 46 страни.

През март тази година авторитетно международно жури с председател проф. Тодор Варджиев, извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.

Голямата награда на Международното биенале – статуетка „Златният Езоп”, ще бъде връчена лично от кмета Таня Христова на бургаския художник Николай Ангелов - ГАРИ, който впечатли журито с оригиналната си живописна творба „Господарят на света“.

Наградата на община Габрово – статуетката „Гаскар” (габровският „Оскар”), ще отиде при Лекс Древински от Германия.

Творци от Румъния, Полша, Турция и България ще получат 6 награди на Министерството на културата (по една за всеки раздел), както и 14 награди от името на съорганизатори и спонсори: Министерство на здравеопазването; „Скални материали” АД – Русе; „Фотографски системи” ООД – София; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”; Ротари клуб – Габрово; Лайънс клуб – Габрово; в. „Форум“; Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.

Габрово ще бъде домакин на кръг от международното първенство twall® Challenge Временни ограничения на движението в деня на Карнавала и спортните прояви на 17 май