От днес, 20 април, до края на седмицата, 26 април, ще се проведе традиционното пролетно почистване на града ни, организирано от Община Габрово. Кампанията тази година е под мотото „Мисия отпадък“.

Нека заедно направим Габрово по-приветлив и по-зелен град като почистим пространствата около жилищните си сгради, къщите си, паркове, градини, детски и спортни площадки, обществените места и паркинги, дори и около местата, където работим. Не забравяйте, че за кастрене, рязане или премахване на клони, храсти и дървета, е необходимо да има писмено разрешение, издадено от Община Габрово.

Събраните отпадъци трябва да бъдат поставяни в съдовете за битови отпадъци или в чували до тях. Община Габрово ще раздава безплатно найлонови чували, за да се избегне вторично замърсяване. Гражданите могат да ги получат от 20 до 24 април, между 8.30 и 17.00 часа в стая 701 в сградата на общинската администрация. Ако в района, който почиствате няма съдове за битови отпадъци, заявка за събиране на чувалите с отпадъци може да подадете на тел. 0700 144 10.

Използвайте организираната инициатива за предаване на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и се обадете на фирма „Елтехресурс“ на тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41. Събирането на старите електрически и електронни уреди ще се извърши на 22 април, по случай Деня на Земята. От фирмата обещават допълнителни дати, на които ще се извозват старите уреди, в случай на многобройни заявки от страна на гражданите.

По време на традиционния Екобазар, който тази година ще се състои също на 22 април на пл. „Възраждане“ (при лошо време под козирката и във фоайето на зала „Възраждане“), Община Габрово организира събиране на ненужна хартия и батерии. Ако донесете изхабени батерии, ще получите подарък. Тези, които предадат най-голямо количество стара хартия, ще получат нова книга.

Като част от Екобазара и кампанията за пролетното почистване, както и да отбележим Деня на Земята, от 15.00 часа на пл. „Възраждане“ (при лошо време в зала „Възраждане“) каним всички ученици от четвърти до седми клас да се включат в конкурса за изработка на пана от отпадъчни материали на тема „Природата – моят дом“. Материали за „арт инсталациите“ ще бъдат осигурени, но по желание участниците ще имат възможност да си донесат собствени, с които да изработят своите пана. След като приключи изработката на паната, жури ще класира и оцени най-добрите от тях.

Не забравяйте, че от днес, 20 април, очакваме Вашите предложения и заявки за включване в конкурса за най-атрактивно междублоково пространство. Те ще бъдат приемани до 30 април на електронна поща d.koleva@gabrovo.bg, на facebook страницата на пролетното почистване „Аз чистя Габрово“, както и на телефон 066-818 437. Необходимо е да подадете информация за точното местоположение на междублоковото пространство, лице и телефон за контакт.

Всяко замърсяване на града се санкционира Какво ражда реката