Проект: „V Фестивал на изкуството в Прага”
Организация- изпълнител: НЧ „Априлов – Палаузов 1861”
Партньори: Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали (ЕАФФ); EurofolkTV
Стойност: 6000 лв., от които 3900 лв. от програма Култура
Описание:
Смесеният хор при НЧ „Априлов-Палаузов” взе участие в „V Фестивал на изкуството Прага”, който се проведе от 17 до 20 юли в столицата на Република Чехия. Над 1 500 бяха участниците във Фестивала. 35 състава от Гърция, Турция, Естония, Унгария, Босна и Херцеговина, Армения, Израел и България, представящи различни видове изкуство – хорово, танцово, инструментално и др. Организаторите създадоха прекрасно фестивално настроение и отлична възможност за популяризиране на изкуството на различните страни и осъществяването на културни контакти, което за габровските представители е от изключителна важност по отношение на възможни културни обмени в бъдеще.
В програмата на Фестивала бяха включени два концерта в катедрали и един концерт на открита сцена. Смесен хор „Априлов – Палаузов” се представи с две програми. За концертите в катедралите, хорът беше подбрал църковна музика от Средновековието, Ренесанса, Барока, спиричуел и църковнославянски песнопения от руски и български композитори.
Резултат:
·         Представено и популяризирано бе габровското певческо изкуство на утвърдено тематично международно събитие;
·         Създадени бяха трайни връзки и осъществен културен обмен между участниците във фестивала.
Театро на мегдана Габровска Рощилиада – сръбско българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове