С настъпването на пролетта идват положителните емоции, добрите идеи, екокампании и разбира се традиционното пролетно почистване на Габрово. Тази година то ще започне на 20 април и ще продължи цяла седмица – до 26 април. Кампанията под мотото „Мисия отпадък“, се организира от Община Габрово.

Всички вече знаем, че основната ни цел не е само да почистим града и да подобрим околната среда, а като се включим лично в „Мисия отпадък“, да станем съпричастни, ангажирани и отговорни столицата на хумора – нашето Габрово – да бъде по-приветлива и по-привлекателна както за нас, така и за гостите ни. За да бъде градът ни чист, нека заедно да го пазим и поддържаме.

Сред основните дейности на кампанията са почистване на междублокови пространства, обществени паркинги и други публични места; паркове, градини, детски и спортни площадки; нерегламентирани сметища на територията на общината. Събраните отпадъци трябва да бъдат поставяни в съдовете за битови отпадъци или в чували до тях. Община Габрово ще раздава безплатно найлонови чували, за да се избегне вторично замърсяване. Гражданите могат да ги получат от 20 до 26 април, между 8.30 и 17.00 часа в стая 701 в сградата на общинската администрация.

Започна миенето на основните централни улици, бул. „Априлов“ и бул. „Ген. Дерожински“ в кв. Етър. За кастрене, рязане или премахване на клони, храсти и дървета, е необходимо да има писмено разрешение, издадено от Община Габрово.

Ако имате за предаване излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, може да се обадите на фирма „Елтехресурс“ на тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41. Събирането на старите електрически и електронни уреди ще се извърши на 22 април, по случай Деня на Земята.

На 22 април Община Габрово организира събиране на ненужна хартия и батерии, като част от Екобазара, който ще се проведе на пл. „Възраждане“. Ако донесете изхабени батерии, ще получите подарък. Тези, които предадат най-голямо количество стара хартия, ще получат нова книга.

А най-хубавото е, че сме предвидили и други изненади, които ще се случат по време на „Мисия отпадък“. Включете се в кампанията и следете всичките й инициативи!