Адрес: Габрово 5300, пл. „Възраждане“ № 7
Тел: 0896745102
 
 

Драматичен театър „Рачо Стоянов” изнася спектаклите си в сградата на читалище „Априлов-Палаузов“. Основан е на 10 август 1945 г., но в годините се възприема датата 10 октомври 1945 година, когато е първата премиера на професионалния театър. Наследник е на традиции датиращи от 1923 година, когато към читалище „Априлов-Палаузов“ се създава малка любителска театрална трупа, а през 1929 се учредява Общински театър от любители-артисти. В творческа биография на Драматичния театър са вписани имената на бележити актьори като Невена Коканова, Виолета Минкова, Лъчезар Стоянов, Катя Зехирева, Венцислав Кисьов и Ружа Николова. Приоритет в репертоара му винаги са класическите и новите българскизаглавия, а комедиите заемат водещо място. Театърът участва в престижни фестивали в Швейцария, Македония, Албания, Русия, Унгария, Словакия, Украйна, Косово и др. В последните години има сериозна международна дейност. Провежда два фестивала – Международен фестивал на комедийния спектакъл (всяка нечетна година) и СолоАкт – международен фестивал на монодрамата - всяка четна година.

ДТ „Рачо Стоянов” е участвал във всички национални фестивали. Носител е на орден „Кирил и Методий“, има два почетни знака на Габрово, „Икар“ за сп. „Перикъл“, два „Аскеера“„“ за „Ромео и Жулиета“ и „Златна книга“ за цялостната си дейност. През 2019 година спектакълът „Свекърва“ донесе на габровския театър две награди - за сценография и костюми на художника Даниела Николчова и за „Постижения в театралното изкуство“ от фестивала „Хомо Луденс“ в Украйна, както и номинация за най-добър спектакъл на наградите „Златен кукерикон“.

От 2018 година към трупата на театъра се присъединиха и трима отнай-добрите български режисьори - Петринел Гочев, Васил Дуев и Ана Батева.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Държавен куклен театър