Ако до днес не си разбрал за габровския КАРНАВАЛ, то значи,че не си живял!

50 карнавални картини, 8 оркестъра, 5 балетни трупи, 4 фолклорни и 2 кукерски формации, чуждестранни карнавалисти, общо над 2000 участници от 3 до 75 години, такъв ще бъде Карнавалът в Габрово тази година. Очакваме около 35 000 зрители на живо и много гости.

И понеже дефилето ще премине под мотото „О,времена! О, нрави!“ темите, представени в него ще започнат от глобалните, ще преминат през националните и ще стигнат до местните проблеми. Ще има много политическа сатира, троянски кон, римски сенат и италианска комедия дел арте. Сценарист и режисьор на карнавала е габровецът Иван Минчев. Автор на графичното лого е художникът Теодосий Балабанов.

Дефилето ще премине по използвания в годините назад познат маршрут, стартирайки  от църквата Успение на Пресвета Богородица, по търговската улица „Радецка“, през площад „1-ви май 1876“, по мост Игото, по улица „Скобелевска“ и ще приключи на пл. „Възраждане“.

По традиция всяка година режем опашката на голямата триметрова котка - Царицата на Карнавала. Тази година ще режем опашката на римски император, защото Царицата ще има тематична визия.

Работата по всички макети започна в началото на март и към момента в карнавалната работилница, под ръководството на художника Драгомир Цанев, се довършват последните акценти по костюмите и макетите, които скоро ще напуснат жилището си, за да окупират габровски улици в очакване на голямото събитие.

Подгряването за него започнахме на 1 април, раздавайки „монети с отпечатък от рис“ в центъра на Габрово, намигвайки към проблемите около сбъдването на мечтата ни за тунел под връх Шипка. Продължихме подготовката с изложба на детски рисунки върху коприна, наречена “Да се подготвим за Карнавала”.

Очаровахме се с третото издание на Златна Котка – фестивалът, посветен на магично-илюзионното изкуство, който дообогати наситения със събития карнавален месец, популяризирайки магичното изкуство.

Предстоят концертите на открито на 12 май, Международният фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT”, Биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014, Националният карнавал-ревю на живи котки, детският мини-карнавал и още много смешни, завладяващи и дори екстремни събития чак до 18 май.

Габровският карнавал, както всеки маскарад има силата да пречиства, да освобождава от битовизмите и от рамката на общоприетото.

Това е времето и мястото, в което можеш да бъдеш какъвто поискаш, да се преобразиш, да си подариш емоция и усещане за уникалност.

Бъдете част от тази емоция на 17 май в Габрово!

Габровският клуб „Underground Riders“ с най-много победители в Gabrovo Challenge 2014 Foltin в Габрово на 14 май