По примера на парка Мини Европа в Брюксел, Миниатюрк в Истанбул, Мини България парк във Велико Търново и други,  в Габрово се създават пет къщички, умалени модели на знакови архитектурни сгради, като проектът на този етап предвижда тази година да бъдат готови само пет. Поводът е 160-годишнината на Габрово. Онова, което съществено отличава макетите от подобни образци, е че те ще бъдат интерактивни и с помощта на холографски кубове в тях ще се разказват истории - в случая биографиите на 10 знакови личности за града и страната.

Във всяка къщичка ще "живеят" две различни личности от миналото  - чрез снимки за тях, картини, видеофилми.  Някъде ще се чува музика,  другаде  стихове и откъси от книги. Ще бъдат разположени в центъра, на пътя на хората, и ще ги "предизвикват" да спрат и да погледнат вътре. Ще "оживяват" чрез сензори и ще откриват пред зрителите носталгия, гордост, критика  към управляващите  или критика към всички нас, които кротко се съгласяваме споменът да си тръгне, а с него да изчезне и паметта.  

Много творци и любители, запечатват в артистичен спомен наследството на Габрово: стари фабрики, къщи, сгради, изоставени обществени места, които имат своя интересна история или са важна част от живота на града. Подобно на сградите, съществуват  и  личности с принос за развитието на града, но забравени от поколенията. Тази инициатива иска да ги "върне" при нас по един ненатрапчив, по-скоро предизвикателен начин.

Подбрани са имена, които не са непопулярни, но за тях в родния им град няма паметник. Те са първи в областта, в която са работили приживе.  Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската „Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника  на българското професионално композиторско творчество, Емануил Манолов,  Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов /е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово, Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов -Нено Кукладжията  е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли - Рачо и Дешка. Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България. През 1932 г. в Париж записват на грамофонна плочи 24 негови песни.

До 1 ноември, Денят на народните будители, проектът по изграждането на архитектурните макети и създаването на хологлафските кубове ще бъде завършено. Те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние една от друга, няма да се изисква да бъдат докосвани. Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, т.нар. къщички да останат  по-дълго при тях.  Така посетителите ще могат да видят в цялата им прелест сгради, които вече са разрушени, като къщата на Калпазанов, или са в лошо състояние - старопиталището  на Пенчо Семов,  скрити от горска растителност като Парахода, необхватни с един поглед като Дома на културата,  или които подминаваме, без да забелязваме - ЖП гарата на града.

Проектът е на Народно читалище "Будителите - 2017" и се подкрепя от Програма "Култура" на Община Габрово. Той слага едно добро начало, което инициаторите и авторът на проекта Светослав Славчев, се надяват да се превърне в нова атракция за Габрово.

Скулптурната фигура на Александър Керков – вечният музикант е готова ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА "МАНОЛ ЦОКОВ. ДЖАЗЪТ - МИСИЯТА НА ЕДИН ЖИВОТ"