На 29 октомври (четвъртък), от 18.30 часа, ще се състои представянето на книгата "Манол Цоков. Джазът - Мисията на един живот" в библиотеката на Технически университет - Габрово.

В същия ден, в 17:30 часа, на новия пешеходен мост в река Янтра (до НТС) ще се състои виртуален концерт с Манол Цоков. Зрителите, които ще присъстват на това първо по рода си събитие, ще се отправят към библиотеката на Техническия университет и ще участват в "очертаването" на Пътя на светлината. Представянето на книгата за Маестрото е с участието на автора и изпълнения на джаз музиканти. Ще гостуват изпълнителите Мими Николова и Петър Железаров-пиано. Книгата е издадена като част от инициативата "Габрово - 160 години творчески град", проект на НЧ "Будителите 2017", реализиран по Програма "Култура" с финансовата подкрепа на Община Габрово.

"Манол Цоков е една от малцината личности в българската култура, която надскочи своята артистична суетност и посвети таланта и усилията си в културното строителство. Направи го в област, която поне до 80-те години на XX век не се радваше на държавно внимание и подкрепа. Значимостта на неговото дело се измерва не само с локални мерки, но отива и много по-далеч - в национален и международен мащаб" е оценката на автора на изследването Владимир Гаджев.

Скулптурната фигура на Александър Керков – вечният музикант е готова НЧ „Будителите – 2017“ показва първите модели от габровския парк на миниатюрите