Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи проекта „Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ - вечният музикант и чаровният зевзек“, съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово.

Дружеството изготви специална Фейсбук страница на Проекта, където бяха публикувани статии и снимки от живота и дейността на Александър Керков, със съдействие на партньора - Държавен архив – Габрово. Организирана бе кампания по набиране на спомени за Александър Керков.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово, Дружеството инициира кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха граждани и фирми.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът бе на стойност 26 200 лв. Той беше подкрепен от Програма „Култура“ на Община Габрово със сумата от 15 000 лв. В дарителската сметка на изпълнителите постъпиха 6000 лв. при необходими 3000 лв. Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще уведомява обществеността.

Благодарение на събраните средства през ноември Дружеството се отзова на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да помогнем на медиците на първата „фронтова линия“ като направи дарение в размер на 1000 лв. за закупуване на специални защитни облекла за медиците в интензивния сектор на Инфекциозното отделение.

Скулптурната фигура ще бъде монтирана след приключване обновяването на градска градина в Централната част на Габрово (пред заведението „Глинени гърнета“).

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков, в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев, информират още от Женско благотворително дружество „Майчина грижа”.