От 19 юни 2020 г. влизат в сила обновените правила за отпускане на безлихвени заеми за физическите лица, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Промените са вследствие на новите условия, в които действа програмата – отмяна на извънредното положение и постепенното нормализиране на дейността на наетите и на самоосигуряващите се лица. Разширява се действието на гаранционната програма на ББР и така се дава възможност да бъдат подпомогнати по-голям кръг нуждаещи се.

Според приетите с Решение на МС 408 от 19.06.2020 г. промени кандидатите за безлихвен заем до 4 500 лева не е нужно да са в неплатен отпуск или с прекъсната дейност в момента на подаване на искането за кредит. Те вече могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа.

Удължава се и периодът, за който самоосигуряващите се лица могат да се позовават на спад на доходите си.

Според обновените изисквания кандидатите трябва да са наети на трудов договор 6 месеца преди момента на кандидатстване, а не както досега – считано от пускането им в неплатен отпуск.

До момента голям брой физически лица бяха лишени от възможност за финансиране поради неизпълнени задължения за осигурителни вноски от страна на работодателите им. С промените в програмата ще е достатъчно дължимите за тях осигурителни вноски да са декларирани, при това за период от 6 месеца назад.

Програмата за безлихвени кредити на Българската банка за развитие цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Заемите са до 4 500 лева, отпускани от търговските банки наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

Активни партньори по програмата са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

По мярката ще се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

https://bbr.bg/bg/n/razshirjava-se-obhvatyt-na-programata-na-bbr-za-bezlihveno-kreditirane-na-fizicheskite-lica?fbclid=IwAR02OJdMNyoKmvWS_fmIYusnqTox4fCwFn858cwdK9EioTxiJ0IeXfeE0Ek

 

 

„Твоят избор има значение“ подкрепя родното "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"