Екипажът на Община Габрово спечели престижното трето място в генералното класиране на седмото „Екорали България“ за автомобили с електрическо и алтернативно задвижване. Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 10 бе Пламен Ботев от отдел „Административно обслужване, материално‐техническо обезпечаване и отбранително‐мобилизационна подготовка“, а негов навигатор – гл. експерт „Публичност и визуализация“ Миглена Въгленова. 

  

Тимът на Габрово завоюва и второто място за Купата на общините. Първо място за общински отбор получиха представителите на инспектората към Столична община, които участваха с три коли – два „Хюндай“ и „Рено Зое“. Наградите връчи президентът на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов на официална церемония в „София Тех Парк“.

Начело в класирането застанаха екипажите на АСК „Дунев Рейсинг“. На първо място завърши европейският дрифт шампион Тодор Дунев – зад волана с „Ауди е-трон“, с навигатор Руси Костов. Второто място остана за другия член на легендарната фамилия – многократния шампион на България от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той управлява електрически „Нисан Лийф“, а навигатор бе синът му Енрико.

  

„Екорали България“ 2019 г. се проведе от 26 до 28 юли под мотото „По пътя на Априлското въстание“. Проявата е част от календара на Международната автомобилна федерация (FIA) и важен кръг от Балканската екокупа. Общо 13 машини – 12 електромобила и 1 хибрид, изминаха 437 километра по маршрут от София през Стара планина, Средна гора и рида Гълъбец до Панагюрище и обратно.

  

Кодовата дума за преодоляването на десетте специални етапа в изключително техничното трасе бе „прецизност“. Правилата на състезанието включват придвижване по пътна книга и провеждане на така наречените регулаторни тестове за майсторско управление със средна скорост в точно контролно време. Цялата дължина на специалните отсечки бе 109 километра.

  

Със свои екипажи участваха общински и държавни институции, спортни клубове и представители на бизнеса. Включиха се три изцяло дамски тандема и четири смесени – с жени навигатори. Екологичните возила бяха от марките на „Ауди“, „Рено“, „КИА“, „Нисан“, „Хюндай“ и „Тойота“.

  

Целта на „Екорали България“ е да се популяризира използването на екологичен транспорт в населените места. Насърчават се новите технологии в автомобилната промишленост за съхраняване, пестене на енергия и опазване на околната среда.

  

Екоралитата стават все по-важна част от международния календар на FIA. Навсякъде местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията.

  

Идеята на екоралито приканва водачите да променят своите агресивни навици при управление на автомобили, отдавайки приоритет върху устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия за задвижване.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от миналата година такъв автомобил ползва и Етнографският музей на открито „Етър“. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от Националния доверителен екофонд в рамките на Инвестиционната програма за климата.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово с най-добър маркетинг в туризма за 2019 г.