Проект „Тодор Цонев – ретроспективна изложба“ спечели Музей "Дом на хумора и сатирата" в тазгодишната сесия на Програма Култура.

Задачата на проекта е да представи цялостното творчество на Тодор Цонев чрез неизвестни или слабо известни досега на публиката творби. Планираната ретроспективна изложба се насочва към жанровете – пластика, графика, живопис, към които Тодор Цонев има траен интерес и в които е постигнал забележителни резултати. В изложбата ще бъдат показани около 200 пластики и 150 графики и живописни платна.

Обща стойност на проекта 31 361 лв.  Средства предоставени по програма „Култура“ – 14 000 лв.

Тодор Цонев (1934-2004), известен с карикатурите си на Тодор Живков, семейството му и висшите комунистически величия, сега се завръща като художник с цялата уникалност и многообразие на създаденото от него. Изложбата „Светът според Тодор Цонев” представя за пръв път събрани на едно място над 400 експоната. Серията сатирична пластика, акварелите и рисунките му пресъздават духа и образа на социалистическото ни минало по начин, невиждан както тогава, така и сега.

Художникът, чийто творчески път е тясно свързан с Габрово и Дома на хумора и сатирата, е ученик на Бешков. През 1979 г. заради карикатурите си на комунистическия елит от близкото минало, лежи в килиите на Държавна сигурност.

Изложбата е съпроводена с каталог, който за пръв път представя цялостно творчеството на Тодор Цонев. Каталогът съдържа биографична студия за художника (автор Иво Милев, който е и куратор на изложбата), позоваваща се на архивни материали, непубликувани и неизвестни досега документи.

Част от изложените произведения са любезно предоставени от семейство Цоневи. Проучването е осъществено със съдействието на Държавна агенция „Архиви".

Изложбата  може да бъде видяна до 7 април 2019 в зала 5, етаж 3 в Дома на хумора и сатирата.

Съботните евъргрийни се завръщат „Бокс Вижън“ ЕООД ще филмира габровски шеги