Международният фестивал за улични изкуства 6Fest се завръща с второ издание на 18, 19 и 20 май 2018 г. в Габрово в рамките на габровския Карнавал като паралелно събитие. За втора поредна година амбицията на фестивала е да превърне Столицата на хумора Габрово в Столица на уличните изкуства.

Артисти от България и чужбина ще представят циркови представления, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, опасни каскади и други с вход свободен. Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част на Габрово – пешеходната улица „Радецка“ и градската градина, известна като Градинката с мечето.

 

От Унгария в Габрово пристига групата за съвременен цирк „Firebirds“, участвала в големи фестивали като Sziget festival в Будапеща и Burning Man festival в САЩ. На 6Fest в Габрово унгарците ще гостуват с шоуто на кокили „Stilt Walkers“ и цирковото шоу “Steam On” - носител на награда от Kremnice Gagy Festival.

Моменти от първото издание на международния фестивал за улични изкуства 6Fest в Габрово през май 2017 г.

Георги Гъделев и Театрална компания „Соулмейд“ ще зарадват габровци и гостите на града с марионетното шоу „Кабаре на конци“.

Една от най-успешните съвременни циркови формации в България „Цирк де ла Люлин“ идват в Габрово с гост артиста от Венецуела Диего Контрерас. Техничният акробат се занимава с цирк от 15-годишна възраст. В представленията си Диего използва въздушни воали, трапец, обръч, летящ трапец, китайски пилон и още много.

За първи път в Габрово 6Fest организира Gabrovo Free Tour – безплатен тур по маршрут в центъра на Габрово, разкриващ пред желаещите тайните истории, места и събития на Габрово.

За първи път на фестивал у нас и за първи път в Габрово, 6Fest ще представи „Предизвикателството на смъртта на Худини“. Уникалната каскада от летящ балон ще бъде изпълнена от Българския Худини - габровският илюзионист Йордан Белев от „Куик Хендс Проджект“.  Невижданата каскада ще се случи на стадион „Априлов“ в Габрово на 19 май.

Кулминацията на 6Fest 2018 ще бъде светлинен карнавален парад на Театър на огъня и сенките “Fireter”. Закриващото фестивално събитие е на 20 май вечерта на централния площад „Възраждане“ в Габрово. По бул. „Априлов“ ще премине голяма светеща инсталация, задвижвана от артисти със светещи карнавални костюми на кокили. Парадът ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

Моменти от първото издание на международния фестивал за улични изкуства 6Fest в Габрово през май 2017 г.

Всички събития от Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest са с вход свободен. Организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2018.

„Габрово има близо 200-годишна традиция в уличните изкуства. Това е уникално явление за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня“. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция“ – споделя фестивалният директор и създател на 6Fest Момчил Цонев.

Момчил Цонев от 10 години се занимава с културни и арт проекти в Габрово. Създател е на първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki от 2013 г., по модела на световната енциклопедия Уикипедия. През 2014 г. създава най-популярния и до момента туристически клип за Габрово „Щастливо Габрово / Happy Gabrovo“. През 2015 г. пуска първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Автор е на 4 книги за Габрово – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”.

Фестивалът онлайн: www.6fest.gabrovo.net
Facebook страница: www.facebook.com/6fest.gabrovo
Facebook събитие: www.facebook.com/events/2068051283410025
6Fest 2017 видео: www.facebook.com/6fest.gabrovo/videos/405928526515805/
6Fest 2018 промо видео: www.facebook.com/6fest.gabrovo/videos/439399846502006/

Съботните евъргрийни се завръщат Проект на РБ „Априлов–Палаузов“ ще бъде съфинансиран по Програма Култура на Община Габрово