26 април 2010

Съобщение за насрочване на частични избори

Уважаеми избиратели,
26 април 2010

Община Габрово е сертифицирана за управление на сигурността на информацията

Общинска администрация – Габрово работи с внедрена и интегрирана система за управление, свързана със сигурността на информацията, в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO/IEC 27001:2005. Сертифициращият орган е Бюро Веритас, част от Bureau Veritas Group. Системата за управление на сигурността на информацията (СУСИ) на Община Габрово включва рамка, в която ясно са дефинирани целите и принципите на сигурността на информацията, като едновременно с това създава ясни критерии за оценка на рисковете към наличните информационни активи. СУСИ е съобразена с всички административни, правни и нормативни изисквания на процесите по постигане на необходимото ниво на доверие, задължения за осигуряване на ниво на сигурност и отговаря на стратегическия контекст за управление на риска към информационните активи в общинска администрация.
23 април 2010

Партньорство Габрово - Тун

На 25 април 2010 г. в Габрово ще пристигне директорът на музикалното училище на региона Тун господин Руди Бернет. Целта на неговото посещение е срещи и обмен на опит с габровското музикално сдружение „Емануил Манолов”, което работи по съвместния проект с град Тун „Стипендии за даровити деца от семейства с ограничени финансови възможности”.
23 април 2010

Делегация от Габрово заминава за Аалст

Делегация от Габрово, водена от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Габрово инж. Калинка Пенева, заминава в края на седмицата на посещение в белгийския град Аалст. Целта на визитата е да се подпише протокол за намерение за сътрудничество във връзка с предстоящото побратимяване на двата града.
22 април 2010

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...

150 години Габрово ... И градът е оцелял, защото се е смял...
20 април 2010

Габрово се присъедини към асоциация на културно-историческо наследство

В края на миналата седмица заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков подписа меморандум за учредяване на Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство. До момента към Асоциацията са се присъединили повече от 20 града, сред които Пловдив, Велико Търново, Видин, Несебър, Белоградчик, Търговище, Враца, Балчик, Дряново, Троян, Елена и Велинград.
20 април 2010

АЕК „Етър” - с награда от международно туристическо изложение

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” бе отличен с награда за атрактивно представяне на музейна колекция на седмото Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.
16 април 2010

Общински кръг на Републиканско ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”

На 19 април 2010 г. от 13 часа в VІ ОУ „Иван Вазов” ще се проведе общински кръг на Републиканското ученическо състезание „Защита от бедствия, аварии и катастрофи”. Състезанието се провежда за единайста поредна година и е организирано в три кръга – общински, областен и национален.
16 април 2010

Предизвикателства пред общинските социални политики

Предизвикателствата, стоящи пред общинските социални политики, както и предложения за решаването им, обсъдиха представители на Националното сдружение на общините в Република България и екип на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Форумът, на който присъства и заместник-кметът на Община Габрово Николай Сираков, се състоя на 15 април 2010 г. в София. Основните цели, декларирани от правителствата на България, са борба с бедността, намаляване на безработицата и подобряване качеството на живот на гражданите. Общините и МТСП са изправени пред общи предизвикателства във връзка с постигането на тези цели, е станало ясно по време на форума.
15 април 2010

Приключи вторият етап от конкурса за лого и мото на туристическа дестинация Габрово

Приключи вторият етап от конкурса за избор на лого и мото на туристическа дестинация Габрово. Конкурсът беше обявен в началото на месец март и е част от заложените дейности в програмата за развитие на туризма в община Габрово за 2010 г. Идеята има за цел да бъдат избрани оригинални графичен знак и мото, които да представят Габрово като уникална туристическа дестинация. В деловодството на Община Габрово постъпиха 27 плика, някои от които с по 6-7 предложения. Те дойдоха от Габрово, София, Велико Търново, Варна, Пловдив. Конкурсът стана международен с пристигането на предложение от Македония. Регламентът изискваше проектите да се отличават с оригиналност, да създават разпознаваем образ на Габрово и да не се асоциират с други дестинации.
14 април 2010

Маскировка за карнавала

Наближават Майските празници в Габрово и всички габровци с нетърпение очакват кулминацията на веселите събития – пъстрия габровски карнавал. Екипът на Дома на хумора и сатирата отново се е погрижил да предложи подходяща маскировка на най-нетърпеливите да се включат в карнавалното шествие. От щанда на „веселата къща” всеки може да си купи шарена маска или шапка, с които да се дегизира до неузнаваемост.
14 април 2010

Работна среща във връзка с проекта „приемна грижа”

През месец юни 2009 година беше подписан договор № BG051PO001-5.2.03-00044-C0001 за финансиране по проект „Живот в семейна среда и по-добро бъдеще на децата, чрез алтернативни социални услуги”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, схема „За по-добро бъдеще на децата”. Във връзка с изпълнението на проекта, на 15 април 2010 г., от 15.30 часа, в Дом на културата „Емануил Манолов”, зала за приемна грижа /синя зала/, ще се състои работна среща.
13 април 2010

„Избрано” ... или нещо за габровската връзка

За пореден път в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени свързани с града ни имена. „Избрано” ни среща с Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев. Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка Габрово. Обичта и емоцията, че тук е минало детството ти. Двама от авторите са родени в Габрово, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, а третата участничка е габровска снаха.
12 април 2010

Да почистим праха от историята!!!

Тази година пролетната кампания ще премине под мотото „Да почистим праха от историята!!!”. Идеята е да се облагородят някои от забележителностите на Габрово във връзка с отбелязването на 150-годишнината от основаването на града. Официалните дати за общоградското почистване са 17 и 18 април – събота и неделя. Основните усилия на общинската администрация ще бъдат насочени към облагородяване на разкопките в местността Градище, нещо, което не е правено от години. Дейностите там са съгласувани с експерти от Регионалния исторически музей. Със съдействието на Районната служба за пожарна безопасност и спасяване ще бъдат изчистени и измити част от каменните скулптури в Габрово, сред които тези на Боровския мост, както и паметникът на Никола Войновски.
12 април 2010

Улици с нови имена

С решение на Общински съвет – Габрово четири улици, носещи имената на български владетели, ще бъдат преименувани. Улица „Калоян” вече се казва „Цар Калоян”. Улиците „Цар Крум”, „Аспарух” и „Омуртаг” са преименувани съответно на „Хан Крум”, „Хан Аспарух” и „Хан Омуртаг”.
10 април 2010

Карнавални изкушения

Музеят „Дом на хумора и сатирата” е доказал през годините, че може да обживява нестандартни пространства, за да вдига свои изложби. Така, преди близо две десетилетия, се появява изложбеното пространство във функционалното отделение на габровската болница.
9 април 2010

Домът на хумора и сатирата започва пролетното почистване

Днес служителите на Дома на хумора и сатирата започват пролетното почистване на района около сградата. Въпреки че официалните дни за това ще бъдат след 15 април, от „веселата къща” предпочитат отново да бъдат в челните редици. Ще бъде облагороден районът около Дома, Паркът на смеха, алеята покрай река Янтра и ще бъдат боядисани всички пейки в околността.
7 април 2010

Инж. Калинка Пенева е временно изпълняващият длъжността кмет на oбщина Габрово

С Решение № 48 от 6 април 2010 г., на извънредно заседание на Общински съвет – Габрово за временно изпълняващ длъжността кмет на oбщина Габрово е избрана инж. Калинка Пенева.