10 май 2010

Дни на отворените врати в библиотека „Априлов-Палаузов”

Дни на отворените врати обявява от 11 до 21 май 2010 г. Регионална библиотека „Априлов-Палаузов" в Габрово.
10 май 2010

Габровски автори гостуват в „Пингвините”

По повод 150-годишнината на Габрово, през празничната седмица – от 10 до 16 май 2010 г., на гости на книжарница „Пингвините” ще бъдат двама габровски автори, които ще представят новите си книги.
7 май 2010

Дервенджии посрещат Рачо Ковача на 8 май

Група дервенджии ще посрещнат Рачо Ковача в края на похода му от Боженци до Габрово на 8 май пред Дечковата къща
7 май 2010

Поход „По пътя на Рачо Ковача”

Поход-възстановка „По пътя на Рачо Ковача” организира на 8 май сдружение „Планета Габрово”. Инициативата е по случай 150 години от обявяването на Габрово за град, а партньори са Община Габрово, Регионален исторически музей, АИР „Боженци” и Народно читалище „Габрово”.
6 май 2010

Гергьовски празници в АИР „Боженци”

6 май, четвъртък 14.00 часа – Изложба „Габрово и габровци”, изложбена зала на „Старото школо”
6 май 2010

Гергьовден в АЕК „Етър”

По традиция на 6 май в AEK „Етър” ще се чества Гергьовден, като част от живата българска традиция. Според вярванията той е най-големият народен празник, съвпадащ с разцвета на природата, затова е наречен още „цветен Гьорги”. Дори народната песен казва „голям ден Великден и още по-голям Георгьовден”.
5 май 2010

Обновява се маркировката по улиците

Повече от 5000 кв. м хоризонтална маркировка ще бъде обновена в централната градска част на Габрово. Заложено е полагането на прекъснати и непрекъснати линии по над 20 улици, сред които „Стефан Караджа”, „Юрий Венелин”, „Скобелевска” и бул. „Трети март”.
4 май 2010

Квартал Младост с нова детска площадка

От днес децата в квартал Младост ще могат да прекарват свободното си време на първата детска площадка с фитнес уреди в града. Съоръжението, дарение от „Лидл България”, бе официално открито от зам.-кмета по образование, култура и социални дейности в Община Габрово Николай Сираков и прокуриста на фирмата-инвеститор Борис Димитров.
4 май 2010

Карнавалът и политиците

Че политиката често е карнавал, в това едва ли има някой, който да се съмнява. А това, че политиците ще присъстват на габровския карнавал е повече от сигурно. И ако ролите в истинската политика не винаги са весели, тези на габровския карнавал определено ще бъдат.
3 май 2010

Рачо Ковача в ново амплоа

Един от символите на Габрово – Рачо Ковача, ще бъде с нова премяна по време на празниците на града. Тази година той ще бъде облечен с риза, жилетка, пояс, часовник и шапка-гарсонетка. Като уважаван гражданин от началото на миналия век, той няма да държи чук върху наковалнята, а ще посреща гостите на града с торта. Типично по нашенски, тя ще бъде разположена в реката, за да не могат габровци да я достигнат.
3 май 2010

Пътуващото кино на Андрей Слабаков в Габрово

На 5 май 2010 г. в Габрово ще пристигне „Пътуващо кино” на Андрей Слабаков.
1 май 2010

Ескишехир поздравява Габрово за юбилея

В Деня на Габрово – 15 май, в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити няколко изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град
30 април 2010

Децата от ОДЗ „Дъга” нарисуваха Габрово

Изложба на детски рисунки, посветена на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град, е подредена пред Ритуална зала на Община Габрово.
30 април 2010

На карнавала за пръв път

Верни на традицията всяка година да изненадваме гостите на карнавала с нови и впечатляващи неща, ние от Община Габрово и тази година се постарахме да не се изложим. Дори впрегнахме още повече усилия заради честването на 150 години от основаването на града ни.
29 април 2010

Котарак ще бъде новият символ на карнавала

Традиционно кулминацията на карнавалното шествие е отрязване опашката на габровската котка. От тази година обаче честта да остане без опашка ще принадлежи на котарак. Според сценаристa на карнавала Слави Бонев това се налага, тъй като в природата асоциативно всичко е мъжко – казваме „вълк” и „слон” и едва после уточняваме дали е мъжки, или женски. Освен това котараците са по-гальовни, по-мързеливи, по-охранени и, както всичко мъжко в природата, са по-красиви, за да привличат повече внимание. Новият символ ще бъде млад, усмихнат и много пластичен. Ще може да танцува, а се очаква да придобие и други нови умения.
28 април 2010

Турски учителски синдикати заявиха желание за сътрудничество с Габрово

Заместник-кметът по образование, култура и социални дейности в Община Габрово Николай Сираков прие днес седемчленна делегация от гр. Бурса – Турция, водена от Кязим Сарнък - лидер на най-голямата синдикална структура в турския град. Сред членовете на делегацията бяха секретарят на синдиката, директори, зам.-директори и учители от ОУ „Абдулрахман Вардар” и ЦДГ „Хюлия Шахноолу”. Гостите бяха придружени от представители на ЦДГ „Червената шапчица” – Русе.
27 април 2010

Габровци почистиха праха не само от историята!

През десетте дни, обявени за пролетно почистване, габровци почистиха праха не само от историята. Общото количество на събраните отпадъци по време на кампанията „Да почистим праха от историята!!!” е 207 кубически метра.
27 април 2010

За габровския принос

В навечерието на майските празници и 150-годишнината на Габрово, Домът на хумора и сатирата вече е готов да предложи първата от поредицата си изложби, посветени на юбилея. В зала 3 е разгърната своеобразна ретроспекция на габровското творческо присъствие от създаването на Дома до наши дни, тоест почти четири десетилетия.